djokic-fergusonMinistar industrije, energetike i rudarstva i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić razgovarao je u Banja Luci sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Edvardom Fergusonom (Edward Ferguson) o aktuelnim pitanjima u Republici Srpskoj i BiH.

„Vlada Republike Srpske, u skladu sa otvorenim javnim postupkom, razmatra mogućnosti koje mogu na najbolji mogući način doprinijeti daljem razvoju rudarske proizvodnje i rudarskog basena Prijedor“, istakao je ministar Đokić.

Ministar je rekao da Vlada Republike Srpske želi sačuvati i imati dobar partnerski odnos i komunikaciju sa kompanijom „ArcelorMittal“ u vezi svih otvorenih pitanja, kao i pitanja vezanih za njihovo učešće u postupku kupovine akcija RŽR-a.

Na sastanku je iskazana spremnost da se dalje nastavi komunikacija sa kompanijom „ArcelorMittal“ po pitanju daljeg učešća u postupku kupovine, odnosno prodaje akcija RŽR-a, kao i o drugim otvorenim pitanjima.

Ministar je istakao da ostaje pri stavu da je 25. septembra potrebno održati referendum kao demokratsko pravo građana da o bitnim pitanjima iznesu svoj stav. On je podsjetio da su obavljene značajne pripreme u vezi sa održavanjem referenduma nakon kog bi se u Parlamentu mogla donositi određena zakonska rješenja kojima će se regulisati pitanje 9. januara kao praznika Republike Srpske.

„Nema razloga za bilo kakvu zabrinutost i Republika Srpska na potpuno miran način priprema ovaj posao i realizovaće ga isto tako na potpuno miran način. Očekujem da svi skupa daju doprinos da ovo protekne na dostojanstven način i da se poslije toga vratimo saradnji i radu, jer ima puno razloga da radimo i sarađujemo“, naglasio je ministar Đokić.

Ministar Đokić je istakao da Ustavni sud BiH kao institucija koja je izrasla iz pravnog i političkog sistema ove zemlje mora da vodi računa i da prepozna prilikom odlučivanja šta su to bazni interesi zemlje u cjelini i da odstupi od prakse preglasavanja koja je dugo vremena prisutna kao metod rada ovog suda.

Vlada RS