glas-skauti-juzna korejaPrijedorčanka Maja Kos našla se rame uz rame sa izviđačima iz cijelog svijeta koji borave na tromjesečnom programu “Svjetsko kulturološko selo” u gradu Sunčonu u Južnoj Koreji.

Ona je kao član Odreda izviđača “Dr Mladen Stojanović” iz Prijedora jedini predstavnik BiH na ovom izviđačkom programu. Zahvaljujući izuzetnim izviđačkim kvalitetima, odličnom poznavanju engleskog jezika, ali i običaja i kulture svoje zemlje, izabrana je na konkursu Svjetske skautske organizacije da predstavlja BiH u Južnoj Koreji.

U okviru ovog programa više od 3.000 dječaka i djevojčica iz osnovnih škola u Sunčonu upoznaju volontere koji borave u Izviđačkom centru i kroz druženje s njima saznaju zanimljivosti o zemljama iz kojih volonteri dolaze. Osim predstavnika BiH, u programu učestvuju i volonteri iz Nepala, Kambodže, Španije, Danske i Srbije.

– Veoma smo ponosni na našu Maju i svi s nestrpljenjem iščekujemo njen povratak, ali i utiske iz Južne Koreje – rekao je starješina prijedorskog Odreda izviđača “Dr Mladen Stojanović” Ernest Badnjević dodavši da su prijedorski izviđači već učestvovali na mnogim smotrama.

Dodaje da odred okuplja oko 200 članova, među kojima su brojni školarci, a pored osnovnih izviđačkih vještina, uče signalizaciju, vezanje čvorova i drugo.

Glas Srpske