prijedorgradog-karanski bataljon-godisnjicaU Gornjoj Dragotinji u mjestu Karan održan je tradicionalni narodni zbor,čime je obilježena 75.godišnjica od formiranja Karanskog bataljona.Karanski bataljon dao je u Drugom svjetskom ratu 15 narodnih heroja, a njegovi borci ratovali su u skoro svim republikama bivše Jugoslavije.

Manifestacija je započela polaganjem vijenaca na spomen biste narodnim herojima Ratku Marušiću i Žarku Zgonjaninu.

Prisutnima su se obratili Veljko Rodić predsjednik SUBNOR-a grada Prijedora koji je poručio da potomci Karanskog bataljona nastavljaju da njeguju tradiciju.

prijedorgradog-karanski bataljon-godisnjica (1)„SUBNOR i grad Prijedor njeguju tradiciju borbe kozarskih boraca.NJegovanje te tradicije je najbolja potvrda da slobodarski duh i dalje je prisutan,iako nas je svake godine sve manje ipak ne smijemo zaboraviti te uspjehe.Jer Potkozarski kraj je uistinu stradao u Drugom svjetskom ratu to najbolje potvrđuju podaci da je svaki peti stanovnik ubijen ili je završio u nekom od logora“,istakao je Rodić.

Sa Karana je krenula odbrana naroda Kozare i mi tu svjetlu tradiciju s ponosom ističemo ,nagalsio je Milenko Đaković zamjenik gradonačelnika Prijedora.

„Ove velike žrtve ne možemo zaboraviti tzato se svake godine na ovom časnom mjestu sjetimo ustanika.Da se o revoluciji podsjetimo i da uputimo poruku da gradimo bolji Prijedor i Republiku Srpsku“,naglasio je Đaković.

Na put i svijetlu tradiciju Karanskog bataljona podsjetili su se i članovi Planinarskog društva „Klekovača“iz Prijedora koji su organizovali marš „ Tragom partizana karanskog bataljona“ i prepješačili rutu od Patrije do Karana.

Prijedorgrad.org