srna-skola-saobracajna rjesenja (2)Bezbjednost školske djece u saobraćaju na području Prijedora je na zadovoljavajućem nivou, ali je zbog specifičnosti svake škole neophodna studija sa saobraćajnim rješenjima za svaku školu ponaosob.

Ovo je jedna od inicijativa sa današnjeg sastanka direktora osnovnih škola, predstavnika Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor, vatrogasaca, komunalne policije i gradske uprave održanom danas u Prijedoru u okviru akcije Ministarstva unutrašnjih oslova Republike Srpske “Zaštitimo djecu u saobraćaju”.

Prema podacima CJB Prijedor, u 2016. godini zabilježene su dvije saobraćajne nezgode u kojima je po jedno dijete školskog uzrasta zadobilo lakše, odnosno teže povrede, a u oba slučaja uzrok je bio nepažnja djece.

srna-skola-saobracajna rjesenja (1)“Prvi put vidimo da je obnovljena saobraćajna signalizacija u blizini škola prije samog početka školske godine, na vrijeme. U blizini nekih škola potrebno je riješiti pitanje javne rasvjete”, rekao je Goran Gavranović iz CJB Prijedor.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Prijedor Stevica DŽogazović podjsetio je da su se sa ovakvih sastanaka održanih prethodnih godina pokrenule razne inicijative koje su potom i realizovane, poput semafora kod škole u Gomjenici, ograničenja brzine kod škole u Rasavcima, izmjene režima saobraćaja u pojedinim ulicama i slično.

Načelnik Sektora policije CJB Prijedor Sretoja Vujanović pozvao je direktore na oprez prilikom sklapanja ugovora sa pružaocima usluga prevoza, podsjećajući na to da je CJB Prijedor dobijao upite medija kako je moguće da se zapali autobus koji vozi djecu na ekskurziju i na to da je policija u Prijedoru proljetos zatekla vozača koji je pokušao voziti djecu pod dejstvom alkohola.

srna-skola-saobracajna rjesenja“Pregled dokumentacije vozila, kontrola tahografa i alkotest vozača je naša obaveza za svaki školski izlet, a obaveza škola je da nam prijave izlete na vrijeme, mada znamo da škole nekad do posljednjeg momenta ne znaju termine izleta zbog toga što zavise od vremenskih uslova”, rekao je Vujanović.

Direktori osnovnih škola “Petar Kočić”, “Desanka Maksimović” i “Dositej Obradović” Gorana Bosančić, Zdravko Budimir i Stevica DŽogazović istakli su problem nepropisnog parkiranja u krugu ili u neposrednoj blizini škola koje, prema njihovim riječima, otežava pristup školama i dovodi do zakrčenja saobraćaja, te ukazali i na problem nepostojanja trotoara oko nekih škola.

“Imamo pojavu da učenici starijih razreda u školu dolaze na skuterima i pored svih predavanja koja policija organizuje o raznim aspektima bezbjednosti možda bi bilo dobro uvesti i ona za vozače skutera”, poručio je DŽogazović.

Iako su bili najavljeni, sastanku nisu prisustvovali direktori srednjih škola, predstavnici Auto-moto društva Prijedor niti autoprevoznika koji vrše prevoz djece na području ovog grada.

SRNA