lift-cip kartica 1U nekoliko prijedorskih solitera liftovi su posebna priča, većina njih je stara više decenija i potencijalna su opasnost za stanare koji ih koriste. Zajednica etažnih vlasnika u osmospratnici u ulici Miloša Obilića u centru grada krenula je u ozbiljnu akciju da svoj lift renoviraju i stave u upotrebu. Krajem prošle godine pokrenuli su akciju i sada stanari za njegovo pokretanje imaju čip kartice. Član Upravnog odbora Zajednice etažnih vlasnika u ovoj zgradi Rade Nestorović ističe da je lift postavljen 1968.godine kada je zgrada izgrađena.

„Može se slobodno reći da je lift već ima muzejsku vrijednost i prevazišao je sve rokove moguće upotrebe“ priča Nestorović.

Dodaje da su upravo iz tih razloga od servisa „Singerica“ koji održava liftove dobili opomenu još u aprilu prošle godine da lift više nije za upotrebu i da se na njemu trebaju izvršiti veći radovi i remont lifta.

„Ta je opomena stajala nekih šest mjeseci i s obzirom da sa tim servisom imamo potpisan ugovor za servisiranje lifta, kada su vidjeli da se ništa bitno ne rješava, oni su u oktobru prošle godine zvanično isključili lift„ kaže Nestorović.

lift-cip kartica 2Dodaje da su se tada obratili za pomoć opštini i mjesnoj zajednici Centar jer nisu imali dovoljno sredstava za remont koji po ispostavljenoj procjeni potrebnih radova iznosi oko 30.000 KM.

„Budući da nismo naišli na odziv morali smo sami da nešto preduzmemo. Organizovali smo skupštinu stanara, kojoj se nije odazvao značajniji broj stanara te smo odlučili da napravimo jednu akciju i da svaki stanar potpiše jednu izjavu po kojoj je saglasan da učestvuje u vanrednom izdvajanju u iznosu od 100 KM u dvije jednake mjesečne rate“ priča Nestorović.

On je potvrdio da je tu izjavu potpisalo 25 od ukupno 36 vlasnika stanova i na taj način prikupljeno je 2500 KM.

„Tako smo samo krenuli u razgovor sa „Singericom“ da vidimo šta možemo raditi uz mogućnost da uložimo još 2000 KM za računa zajednice te smo dogovorili da radovi na remontu krenu etapno“ rekao je Nestorović.

Radovi na remontu su počeli poslije novogodišnjih praznika uz promjenu motora i nekih prioritetnih dijelova i tada su uvedene čip kartice.

„Svaki stanar koji je izvršio uplatu imao je pravo na čip karticu i mogućnost da koristi lift, a svi oni koji nisu uplatili nemaju pravo da koriste lift“ rekao je Nestorović dodajući da je 11 stanara koji nisu uplatili ostalo bez kartice.

„Iako su pokušavali da uđu u lift nisu ga mogli pokrenuti bez čipa, tako da je bilo i provokacija u smislu da smo privatizovali, a mi smo sve legalno radili, svima smo se uredno obratili, nikoga nismo natjerali i kada smo vidjeli da nismo mogli skupiti 36 stanara ni na dogovor, morali smo sami nešto preduzeti“ kaže Nestorović.

On dodaje da je lift otključan i svako u njega može ući, ali ga ne može pokrenuti jer nema čip karticu.

„Stanari su dobili i dodatne čipove za sve članove porodice koje su dodatno platili 5 KM,a i poštar je morao da plati čip da bi stanarima na višim spratovima mogao da nosi penzije“ potvrdio je Nestorović.

Lift je u funkciji od kraja januara, dosta toga je urađeno, a još dosta toga treba da se uradi, prije svega kočnica i unutrašnja vrata, ali postepeno ćemo i to srediti. Svako ko želi od stanara može da se priključi i ubuduće i da pomogne ovu našu akciju, a mi ćemo se za pomoć ponovo obratiti lookalnoj zajednici, pogotovo jer su od 36 stanara njih 28 penzioneri.

Na pitanje da li one koji nisu platili i nisu učestvovali u akciji primaju u lift, odgovor je „Ne , samo one koji idu kod nekog od stanara u goste“ odgovorio je Nestorović.

Dvoje se pokajalo

Od 2011.godine pokušavamo da riješimo problem sa liftom i smatramo da nije potrebno da se desi neka nesreća pa da akcija krene. Dvoje se pokajalo, a ostali ćute, a zanimljivo je da je u akciji učestvovalo i jedno lice sa prizemlja.

„Nije opravdanje što onima sa prizemlja nije potreban lift, živimo pod istim krovom i njih pitamo šta će biti ako zgrada počne da prokišnjava, hoće li čekati da se vlaga spusti do njih pa da onda učestvuju u nekoj akciji“ kaže Nestorović.

Snežana Tasić