revija filmova-100 godina rudarstvaPovodom obilježavanja stotinu godina rudarstva u Prijedoru danas počinje sedmodnevna revija filmova sa rudarskom tematikom, najavljeno je iz Centra za prikazivanje filmova.

Za danas i sutra najavljeni su dokumentarni filmovi “Carski dan”, “Ratovanje komorata Meše” i “Zemlja koja teče”, za 3. i 4. septembra igrani film “Hiljadarka”, za 5. septembar dokumentarni filmovi “Sjećanja jača od željeza” i “Prvi kopač”, a za 6. i 7. septembar igrani film “Doktor Mladen Stojanović”.

Sve projekcije počinju u 18.00 časova u Bioskopu “Kozara”, a ulaz je besplatan.

Revija filmova prva je u nizu manifestacija kojima će se do kraja godine obilježavati važan jubilej.

Organizacioni odbor za obilježavanje stotinu godina rudarstva u Prijedoru konstituisan je 18. jula, a na njegovom čelu je ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, a članovi su čelni ljudi grada Prijedora, Rudnika željezne rude /RŽR/ “LJubija” i kompanije “Arselor Mital Prijedor”.

Organizovana proizvodnja željezne rude u Prijedoru počela je 1916. godine kada je Austro-Ugarska koristila ovdašnju sirovinu za svoju vojnu industriju.

RŽR “LJubija” početkom devedesetih godina prošlog vijeka zapošljavao je gotovo 6.000 ljudi, a u posljednjem ratu i nakon njega nekadašnji privredni gigant je uništen.

Godine 2004. RŽR “LJubija”, kao preduzeće sa većinskim državnim kapitalom, osniva novu firmu sa tadašnjim LNM-om, a današnjim “Arselor Mitalom”.

RŽR “LJubija” danas zapošljava dvadesetak radnika i bavi se djelatnostima poput proizvodnje šampinjona i proizvodnje biomase za toplotnu energiju, dok “Arselor Mital Prijedor” proizvodi željeznu rudu na rudištima u Omarskoj, zapošljava 850 radnika i kopa kamen na kamenolomu Drenovača.

Procjenjuje se da će u Omarskoj rudišta biti iscrpljena do 2023. godine, dok za rudišta u LJubiji i Tomašici, koja se ne eksploatišu godinama, postoje samo procjene da bi im životni vijek bio dvadesetak godina.

Za kupovinu državnog kapitala u RŽR “LJubija” zainteresovani su “Arselor Mital” i “Izraeli investment grup”.

SRNA