kv-blato-lijek za frigidnost (1)U Božićima, naslonjenim na jugozapadne obronke Kozare, živi nešto više od stotinu stanovnika. Većinu čine stari momci, tako da je priraštaj stanovništva već decenijama na nuli. Možda to i ne bi bilo toliko čudno, jer postoje i druga sela sa još većim brojem neženja, da se u ovom selu ne nalazi žensko blato, poznato još iz doba vladavine carice Marije Terezije

Obraslo u zukvu na jednoj njivi zasijanoj kukuruzima, blato miruje. U njega odavno ne svraća niko, a nekada su pripadnice nježnijeg pola dolazile iz okolnih sela da se namažu, jer navodno pomaže nerotkinjama.

– Sjećam se, još kao dijete, kada su ovdje dolazile žene i mazale se blatom, ali i kupale u vodi koja je imala čudan miris. Voda i dalje izvire, ali ne toči. Nekako se pomiješala sa zemljom. Da je ovo očistiti, bilo bi tu dobro vrelo – priča nam Dragan Radaković, mještanin Božića.

Ovo vrelo, sem što, navodno, pomaže nerotkinjama, ima još jedan stimulans za žene: seksualni nagon se pojavi kada žene namažu noge ovim blatom. Za to znaju svi u selu, pa i šire.

– O takvom dejstvu blata, prve su progovorile dvije mještanke, neću im spominjati imena, jer su pokojne, a živjele su poprilično dug vijek. Bilo je to prije pedesetak godina. Žene su došle na ovaj izvor i mazale noge blatom, a onda, u istom trenutku, obje osjetile potrebu za muškarcem. Što su brže mogle, saprale su noge i požurile kući da nađu muževe da odrade svoje, ne bi li se smirile. Sutradan su o tome javno pričale. Da li su druge žene to isprobale, ne zna se. Siguran sam da jesu, samo su krile, nisu bile iskrene kao ove dvije – priča Dragan koga su neke žene iz grada molile da im donese malo ovog blata.

kv-blato-lijek za frigidnost (2)Sem frigidnosti, ko zna šta ovo blato liječi i kakva ljekovita svojstva ima. Još ga niko nije ispitao, a valjalo bi, kažu mještani Božića, koje, ovih dana, brinu redovne seoske brige: kupljenje sijena, zasipanje kukuruza, žetva ječma. Radne snage je malo, jer u kućama nema podmlatka, a ono malo domaćica su uglavnom žene u godinama.

– Eto vidite, imamo blato za žene, a nemamo žena. Više bi voljeli da u selu ima žena nego ovog blata, jer šta će nam žensko blato kada nama, muškarcima, ne pomaže. Mazali smo se i mi, ali na nas, muške, ne djeluje. Nema onaj efekat podsticaja seksualnog nagona kao kod žena. Da ima, sigurno bi se momci do sada poženili – mišljenja je Dragan Radaković koji je u životu imao sreće da se oženi, ali ga je žena napustila nakon svega tri mjeseca. Ima, kaže, namjeru da nađe drugu. Na tome radi, a kad je dovede, mazaće je, veli, svaki dan ovim blatom.

BLATA IMA, ŽENA NEMA
– Imamo blato za žene, a nemamo žena. Više bismo voljeli da je obratno, jer šta će nam žensko blato kada nama, muškarcima, ne pomaže? Mazali smo se i mi, ali na nas, muške, ne djeluje. Nema onaj efekat podsticaja seksualnog nagona kao kod žena. Da ima, sigurno bi se momci do sada poženili – kaže mještanin Božića, Dragan Radaković.

Kozarski vjesnik