sud bih (3)Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je čuo za ubistva hrvatskog i bošnjačkog stanovništva u ljeto 1992.

Boško Stupar je rekao da je u proljeće i ljeto 1992. godine bio u rezervnom sastavu policije u naselju Tukovi (opština Prijedor), te da je bio raspoređen na čuvanju izvorišta u selu Rakovčani.

On je naveo da je poznavao porodicu Ećimović.

“Oni su bili na kraju Tukova, u Čarakovu. Od komšija sam čuo da su pobijeni. (…) Bili su dobra i čestita porodica. Pričalo se svašta, da ih je ubio neki Interventni vod”, rekao je svjedok.

Za ubistvo porodice Ećimović sudi se Miloradu Radakoviću i Goranu Pejiću. Prema optužnici, oni su 13. juna 1992. godine sa svjedokom S-1 došli u Tukove. Jedan od optuženih je u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović – Katarinu, Ceciju i Nikolu. Prema Tužilaštvu, preživjelo je samo dvoje djece. Optuženi su potom, kako je navedeno, otišli u drugu kuću Ećimovića, gdje su obojica pucali i ubili još dva člana porodice – Tomu i Mariju.

sud bih (4)Radaković je optužen kao pripadnik rezervnog sastava Službe javne bezbjednosti (SJB), dok se za Pejića navodi da je bio u neidentifikovanoj vojnoj ili policijskoj formaciji.

Stupar je ispričao da je bio ponedjeljak, u junu ili julu 1992., kada je vršeno “čišćenje” sela Rizvanovići, Hambarine, Bišćani i Rakovčani.

“Rezervni sastav policije iz Tukova nije učestvovao u akcijama na ova sela. Mi smo samo pojačali kontrolu na izvorištu pitke vode”, rekao je Stupar.

On je kazao da nije čuo pucnjavu iz tih sela, ali da je vidio autobuse koji su odvozili prema Prijedoru – uglavnom muškarce.

“U utorak sam bio odsutan. Tada je odvezena prva tura žena i djece u Trnopolje. Dobrovoljno, nije ih niko tjerao. (…) Svakodnevno je vojska odlazila gore u sela i prolazili su sa traktorima odozgo”, naveo je svjedok.

Upitan da li zna za ubistva u ovim selima, svjedok je kazao da je čuo za njih.

“Vidio sam kasnije kamione, vukli su leševe. Nismo znali, ali smo osjećali zadah. Dnevno bi prošla po dva, tri kamiona i tako dva do tri dana”, kazao je on, dodavši da je čuo i da je ubijena porodica Čaušević koja se nalazila u njegovom komšiluku.

Odgovarajući na pitanje Odbrane, svjedok je kazao da optuženog Gorana Pejića zna iz perioda nakon rata, te da on nije bio u rezervnoj policiji u Tukovima.

Suđenje se nastavlja 20. septembra.

BIRN