sud bih (2)Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedok Državnog tužilaštva je rekao kako je vidio tijela ubijenih žena i djece u Gradini, zaseoku kod Zecova.

Stojan Knežević se prisjetio kako je 1992. godine, ne mogavši precizirati tačno kada, bio kući u selu Zecovi kada je čuo pucanj. On je dodao da je poslije došla komšinica i kazala da su “pobijeni Bačići”.

Nakon dva dana, kako je naveo, s još dvije osobe otišao je do Gradine.

“Vidjeli smo, ljudi leže pobijeni. Mislim da su bili žene i djeca, mlađi vjerovatno”, prisjetio se Knežević.

On je precizirao da je taj prizor vidio sa udaljenosti od 50 do 100 metara, nakon čega je otišao kući. Nisu ništa poduzimali i otišao je jer “se prepao”.

Na pitanje Tužilaštva da li je ikad saznao šta je bilo s tim tijelima, kao i da li je čuo da su uklonjena, svjedok je rekao da nije.

Knežević je kazao da u proljeće 1992. godine, ”koliko zna, nije postojala” policija u Rasavcima, odnosno da se ne sjeća. Na predočen raniji iskaz prema kojem je izjavio da je “čuo da ima neke policije u Rasavcima”, svjedok je odgovorio: “Ne sjećam se da je bila policija.”

sud bih (1)Na pitanje Odbrane da li su neke kuće gorjele dok je bio na Gradini, svjedok je rekao da to ne zna.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992. godine, optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Na ovom ročištu je trebao biti saslušan još jedan svjedok Tužilaštva, no Sudsko vijeće je pojasnilo da je neposredno pred ovo ročište dobijeno mišljenje specijaliste neuropsihijatra u kojem je ukazano da ovaj svjedok “zbog oboljenja nije sposoban davati relevantne i tačne podatke”.

Vijeće je istaklo da to dovodi u sumnju saslušanje ovog svjedoka te kazalo Tužilaštvu da angažuje vještaka, koji bi na osnovu medicinske dokumentacije i intervjua sa svjedokom dao svoj nalaz i mišljenje.

Suđenje će se nastaviti 2. septembra.

BIRN