novosti-rutava buba-aronijaKada je Prijedorčanin Ranko Đurica zasadio prvu plantažu aronije u rodnim Brezičanima, željno očekujući rodnu drugu godinu, nije ni slutio da će mu konce pomrsiti rutava buba. Ova uporna štetočina uništila je njegov ovogodišnji rod aronije za čak 90 odsto.

Đurica je pre dve godine na površini od pet dunuma zemljišta zasadio 1.200 sadnica aronije, koje je nabavio u Hrvatskoj. Postavio je sistem za navodnjavanje i uložio oko 13.000 KM. Očekivao je povrat uloženog novca, ali sve je krenulo kako ne treba.

– Ja sam ove godine očekivao negde oko 500-600 kilograma roda aronije, tačnije oko pola kilograma po sadnici. Međutim, rutava buba je uništila sigurno 90 odsto roda. Prošle godine cena aronije po kilogramu iznosila je 20 KM, pa vi vidite koliko sam izgubio, priča Ranko Đurica.

Ističe, rutava buba je najupornija štetočina koju je ikada video. Nisu je mogli sprečiti ni brojni pokušaji prirodnog načina uklanjanja.

– Napala je cvet u samom pupoljku i jela ga sve dok ga je bilo. Moja porodica i ja pokušavali smo da je kupimo rukama i radili smo to danima, ali ništa nije pomoglo. Dok mi pokupimo sa jedne strane, ona dođe na drugu stranu grma. Roda uopšte nema na gornjem delu grma, samo na donjem. Sve sam radio kako treba, ali nju nismo mogli da zaustavimo – rekao je Đurica.

Stručnjaci kažu da je protekla topla i suva zima pogodovala najezdi rutave bube.

– Rutava buba napada sve, od korovskog bilja do cvetova voća i žitarica. Ove godine ima ih mnogo, žale se i voćari. Postoje prirodni načini za uništavanje ove štetočine, poput postavljanja klopki sa određenim atraktantima koji je privlače. Uglavnom je reč o posudama plave ili bele boje, jer je najviše privlači te boje. Sipa se i voćni sok, za grm se zakači posuda i tako se „kupi“ – kaže agronom Đuka Lajić.

LEKOVITA

ARONIJA ili „sibirska borovnica“ smatra se jednom od najlekovitijih voćnih vrsta, a pomaže pri lečenju brojnih bolesti, poput dijabetesa. Naročito je delotvorna pri jačanju imuniteta organizma.

Novosti.rs