rtrs-kozara-sjecanje na saborceTradicionalno godišnje okupljanje pripadnika 65. zaštitnog motorizovanog puka, održano je juče na Kozari.

Kod Spomen krsta, služen je parastos i položeni vijenci.

U redovim ovog puka, za vrijeme Odbrambeno otadžbinskog rata bilo je oko pet hiljada boraca, od kojih je 50 položilo život za slobodu Republike Srpske.

Goran Andrić, bivši pripadnik 65. zaštitnog motorizovanog puka, kaže da je bilo mnogo teških trenutaka, ali da je najbolniji gubitak saboraca.

– Najteži trenuci bili su kada izgubiš druga pored sebe, to se ne zaboravlja – prisjeća se tugom Andrić.

Puk je bio sastavljen od mladih regruta, a sačuvati njihov život bio je jedan od najtežih zadataka starješina. Pripadnici ove jedinice bili su u odbrani svih građana.

Bivši pripadnik puka Rajko Knežević kaže da su u redovima ove jedinice bili mladi borci iz raznih krajeva, od Bihaća, Drvara, pa sve do Hercegovine, a na borbenim položajima su bili duž svih ratišta.

Zoran Benek ističe da je bila velika odgovornost na komandirima koji su predvodili ove mlade borce, većinom osamnaestogodišnjake i devetnaestogodišnjake.

Rezultatima u Odbrambeno otadžbinskom ratu danas se ponose, poručio je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a i ratni komadant ovog puka.

– Najveći gubici bili su među starješinama, a oni su bili na čelu svojih jedinica. Zahvaljujući dobroj obučenosti uspjeli smo da sačuvamo ljude i da izvršimo dodijeljene zadatke – rekao je Savčić.

Oni koji dali život, nisu ni danas zaboravljeni. Počast im je odata služenjem parastosa, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

RTRS