rtvpd-hor vilaČuvari muzičkog blaga i promoteri prijedorskog horskog pjevanja, članovi hora „Vila“, ne miruju ni u ljetnim mjesecima. Ovih dana, nakon osmodnevnog boravka, vratili su se sa pokloničkog putovanja u Grčkoj, gdje su priredili više liturgijskih i koncertnih večeri.

Dirigent Srpskog pravoslavnog crkvenog pjevačkog društva „Vila“ Aljoša Novaković kaže da će im mnogo toga, počev od boravka u Hilandaru, najpoznatijem srpskom manastiru, pa do posjete Srpskom vojničkom groblju na Zejtinliku, ostati u trajnom sjećanju, jednako kao liturgija i koncert u solunskom hramu arhimandrita Parteonosa, poznatog dobrotvora koji je u Prijedoru, kao počasni građanin, dobio i svoju ulicu.

Pjevačko društvo „Vila”, višestruki pobjednici prijedorskog horskog natpjevavanja „Zlatna vila”, poznato je i u međunarodnim okvirima. Pobjednici su Mokranjčevih dana u Negotinu i svjetski poznatog horskog natpjevavanja u Poljskoj, a već 30. jula, povodom osvećenja hrama i praznika Svete Marine, Prijedorčani će ih moći čuti i na liturgijskoj svečanosti u hramu na Pašincu.

RTV Prijedor