topd-istra 1Turistička organizacija grada Prijedora je jedna od potpisnika Sporazuma o saradnji na projektu pod nazivom “Žitni put, Kupa-Sava”, a koji se implementira u okviru IPA prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina/Republika Hrvatska.

Jedna od aktivnosti u okviru projekta je i studijsko putovanje u Istru, sa ciljem sticanja novih iskustava i znanja kroz predavanja stručnjaka za razvoj ruralnog turizma i prezentacije primjera dobre prakse, a koje će doprinijeti unapređenju turističke ponude destinacije Žitni put, ali i ojačati veze među prekograničnim partnerima.

Program studijskog putovanja je bio namijenjen predstavnicima turističkih zajednica, organizacija i gradske uprave, vlasnicima seoskih domaćinstava i malih porodičnih hotela, članovima Prekograničnog koordinacionog tijela, te partnerima na projektu, sa ciljem zajedničke saradnje i razvoja nove jedinstvene turističke ponude “Žitni put, Kupa – Sava”.

topd-istra 2Predavanja i prezentacije su bile tematske i veoma zanimljive, a učesnici su imali priliku da aktivno učestvuju u predavanjima. Teme predavanja su bile “Preferencija modernog turiste”, “Zašto je važno ukrupljavanje turističke ponude? Primjeri dobre prakse i razvoja ruralnog turizma u Istri”, “Primjeri prekogranične saradnje turizma u Istri i EU”, “Razvoj turističkog proizvoda i organizacija agroturističkog domaćinstva” i “Održivi razvoj”.

Učesnici studijskog putovanja u Istri su osim predavanja posjetili i seoska domaćinstva u Poreču, Momjanu, Grožnjanu, Motovunu i Oprtalju, te na licu mjesta sa vlasnicima razmjenili iskustva o počecima i razvoju domaćinstava, odnosno agroturizma.

Predstavnici Turističke organizacije grada Prijedora su u toku studijskog putovanja razmijenili pozitivna iskustva, prezentovali projekte i aktivnosti koje sprovode na području grada Prijedora, a koje se odnose na unapređenje seoskog turizma, te ostvarili kontakte sa novim potencijalnim partnerima za neki naredni projekat prekogranične saradnje.

Turistička organizacija grada Prijedora
topd-istra 3