rtvpd-pretila djeca-jahorina-odlazakPut Jahorine krenulo je četrdeset četvoro pretile djece iz Prijedora i Kozarske Dubice koja će tokom desetodnevnog boravka na toj planini, poznatoj i po Zimskoj olimpijadi, pokušati da promijene loše zdravstvene i prehrambene navike i “skinu” višak kilograma.

Na desetodnevni put zdravlja i dobrih prehrambenih navika, zajedno sa stručnim osobljem pedagoga, psihologa i medicinskih radnika, otputovala je i doktorica Nada Rajlić koja ističe da je kamp na Jahorini, već 4 godine, svojevrna škola za prevenciju gojaznosti, a u okolnostima kada se postotak ekstremno gojazne djece u našoj zemlji popeo na čak 20,22 posto.

– Djeci ćemo, uz ostalo, ponuditi i radionice u kojima će učiti šta je to pravilna ishrana i zašto je bitna fizička aktivnost, a naš osnovni cilj je da tu djecu obučimo da oni postanu mali doktori za sebe i za svoju porodicu – rekla je Rajlićeva.

Prijedorskim i dubičkim mališani su se na Jahorini pridružila i djeca iz Banjaluke i Bijeljine, a po projektu Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske koji ga kao konkretan vid liječenje i prevencije narastajuće gojaznostiprovodi i finansira već četiri godine.

RTV Prijedor