fzo rsU prijedorskoj kancelariji Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u ovoj godini izdata su 1.354 ino obrasca putem kojih se ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu u 13 država o trošku Fonda, rečeno je Srni u Fondu.

“Sva osigurana lica Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u nadležnoj poslovnici Fonda mogu podići ino obrazac koji mogu koristiti u zemljama sa kojima BiH ima potpisan sporazum u slučaju da im zatreba hitna, neodložna medicinska pomoć”, saopšteno je iz Fonda.

BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Makedonijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Holandijom, Austrijom, Njemačkom, Italijom, Belgijom i Luksemburgom.

“I osiguranici koji putuju u Poljsku, Češku, Slovačku i Veliku Britaniju imaju pokrivene troškove hitne medicinske pomoći, s tim da se za ove zemlje ne izdaje ino obrazac nego osiguranici treba da pokažu BiH pasoš”, dodaje se u saopštenju.

Prije odlaska na put osigurano lice treba da od porodičnog ljekara zatraži uvjerenje o zdravstvenom stanju odnosno o sposobnosti za put.

“Osiguranom licu će se izdati dokaz da je sposobno za put čak i ako boluje od nekih hroničnih i akutnih bolesti, ako se ne nalazi u stanju koje će zahtjevati liječenje ili smještaj u bolnicu odmah po dolasku u inostranstvo”, podsjećaju iz Fonda.

Uvjerenje o sposobnosti za put osiguranik treba predati nadležnoj poslovnici Fonda koja će mu besplatno izdati odgovarajući ino obrazac za privremeni boravak u inostranstvu iz privatnih razloga, i to za period do 60 dana u toku jedne godine.

“Na osnovu ino obrasca zdravstveno osiguranje zemlje u koju putuje osiguraniku će izdati bolesnički list kojeg će koristiti poput zdravstvene knjižice u slučaju da mu za vrijeme boravka u inostranstvu zatreba neodložna zdravstvena zaštita”, pojašnjavaju iz Fonda.

Osiguranici kojima se i pored posjedovanja ino obrasca naplati hitna zdravstvena usluga u zemlji koja sa BiH ima potpisan sporazum, po povratku iz inostranstva Fondu zdravstvenog osiguranja mogu da podnesu zahtjev za refundaciju troškova.

SRNA