dani sljive 2016 (1)U organizaciji Udruženja voćara Prijedora, na malom gradskom trgu danas je otvorena privredno-turistička manifestacija “Dani šljive”.

Potpredsjednik Udruženja Ilinka Macura potvrdila je da voćari po prvi put nude svojim sugrađanima šljive kao svojevrsni brend Potkozarja.

“Ovaj sajam okupio je 12 proizvođača koji nude, uglavnom, šljive `čačanke rodne` koje su se pokazale kao najbolje na našem području i čiji je kvalitet ove godine prvoklasan”, rekla je Macura.

Ona je dodala da je za voćare veoma važan plasman, a pored ponude trgovcima i otkupljivačima, ovo je prilika da se prvi put predstave i svojim sugrađanima na ovakav način kroz projekat koji je podržao grad Prijedor.

dani sljive 2016 (2)Cijena kilograma šljiva je jedna KM, koliko košta i kilogram krušaka i jabuka, a posjetiocima ove manifestacije se nude i kvalitetne voćne rakije i likeri, te plodovi i sokovi aronije i kupine, kao i dinje, lubenice, paradajz i paprike.

Na području Prijedora, na površini od 117 hektara zemljišta, oko 220 proizvođača uzgaja šljivu. Prinosi su od 30 do 40 tona po hektaru, a grad podstiče ovu proizvodnju.

Sajam šljive u Prijedoru biće otvoren do 23. avgusta.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

dani sljive 2016 (3) dani sljive 2016 (4) dani sljive 2016 (5)