prijedor-setaliste-juli 2016U Prijedoru u ovoj godini nije zabilježen nijedan incident koji uznemirava građane, a počinjen je iz nacionalne mržnje, rečeno je Srni u Centru javne bezbjednosti Prijedor.

Više takvih slučajeva bilo je zabilježeno u ljeto prošle godine u Prijedoru, zbog čega su i prijedorski CJB i Forum za bezbjednost u zajednici grada preduzeli mjere na prevenciji i suzbijanju te vrste incidenata.

“Mjere prevencije dale su pozitivan rezultat, što pokazuje i statistika CJB Prijedor da u toku 2016. godine nije zabilježen niti jedan ovakav incident”, naglašavaju u CJB Prijedor.

Iz CJB Prijedor podsjećaju da je Forum za bezbjednost u zajednici u Prijedoru osnovan 2003. godine u okviru projeka “Bezbjednost zajednice i rad policije u zajednici”, kao neformalno, nestranačko multidisciplinarno tijelo koje, osim policije, čine predstavnici gradske uprave, zdravsta, obrazovanja, vatrogasne jedinice, Centra za socijalni rad, nevladinih organizacija, vjerskih zajednica, organizacija nacionalnih manjina i privrednog sektora.

“Primarni fokus djelovanja Foruma zasniva se na jačanju partnerstva između relevantnih institucija, osmišljavanju mjera prevencije i direktnom učestvovanju u rješavanju problema, polazeći od pretpostavke da je bezbjednost zajednice interes svih građana, a ne samo policije”, ističu u CJB Prijedor.

U dosadašnjem radu Foruma identifikovano je i razmatrano više različitih bezbjednosnih pitanja građana, pokrenutih bilo obraćanjem Forumu, svojim mjesnim zajednicama ili policiji.

“Identifikovani su i razmatrani različiti bezbjednosni problemi kao što su maloljetnička delinkvencija, bezbjednost saobraćaja, požarna opasnost, psi lutalice, oštećenja i skrnavljenja sportskih objekata, izletišta i dječijih igrališta, točenje alkohola maloljetnim licima, prekorčenje radnog vremena u ugostiteljskim objektima, organizovano prosjačenje i slično”, podsjećaju iz CJB Prijedor.

Forum za bezbjednost grada Prijedora nastaviće da prati aktuelne bezbjednosne probleme i po potrebi će pokretati odgovarajuće inicijative i aktivnosti.

SRNA