rtrs-saniranje stete-omarska (1)Nakon olujnog nevremena praćenog gradom i grmljavinom, koje je zahvatilo nekoliko sela na području grada Prijedora, mještani sabiraju štete.

Uništeni su usjevi, oštećena domaćinstva i infrastruktura. Komisija za procjenu štete je na terenu, tačna procjena biće poznata sljedeće sedmice.

Olujno nevrijeme je prihode na pojedinim usjevima prepolovilo. Šteta je i do 50 odsto. Velika šteta je i na pojedinim domaćinstvima. Milan Stevković mora mijenjati krov.

“Nešto sam sanirao ali dumu je navilo na jednu stranu to se mora rušiti. Pa ne znam velika je šteta, faktički se mora mjenjati, skoro dignut krov pa se to sve promijeniti”, kaže Stevković, dok njegov komšija Boro Јakovljević dodaje: Meni je nanijelo štetu na voću nešto na kukuruzima. Uništeno je negdje oko 30 odsto”.

rtrs-saniranje stete-omarska (2)Nevrijeme nije mimoišlo ni privredu. Pokretanje porodičnog posla i otvaranje vulkanizerske radnje, porodica Pušac iz Omarske moraće odgoditi.

“Јa ne mogu to ocijeniti ali vjerovatno ima i preko 30 hiljada maraka. Mi smo počeli sami sanirati”, riječi su Živka Pušca.

Šteta je nanesena i na infrastrukturi – putevima, telekomunikacijama ali i elektromreži. Mještani kažu, da zbog nedostaka sredstava ne znaju kako će obnoviti uništeno i porušeno.

“Sada stanovnici prijavljuju štetu i to se bilježi u mjesnoj zajednici”, izjavio je Novak Anđić, predsjednik mjesne zajednice Omarska.

Za sada je štetu prijavilo stotinak domaćinstava. Komisija za procjenu štete je na terenu, tačna procjena biće poznata sljedeće sedmice.

RTRS