ilustracija-nasilje-djecaBatinanje, šutiranje, povrede raznim predmetima, čupanje kose, samo su neki od oblika nasilja koje trpi na stotine mališana u Republici Srpskoj, a nerijetko i od svojih roditelja.

Prema zvaničnim podacima više od 600 mališana godišnje u RS trpi zlostavljanje, a pretpostavlja se da je ovaj broj mnogo veći.

Zbog zanemarivanja, zlostavljanja ili bolesti zavisnosti svoje biološke porodice prošle godine je moralo da napusti 18 mališana.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS ističu da su poremećeni porodični odnosi prošle godine evidentirani u 3.093 porodice.

– Roditelju koji zlostavlja dijete, zloupotrebljava roditeljsko pravo ili je napustio dijete i zanemario brigu o njemu, sud u vanparničnom postupku oduzima roditeljsko pravo – istakli su u Ministarstvu.

Podsjećaju da sud može vratiti roditeljsko pravo, onda kada prestanu razlozi zbog kojih je oduzeto.

U banjalučkom Centru za socijalni rad ističu da je tokom prošle godine od roditelja oduzeto četvoro djece.

– Odluku o povratku djeteta u biološku porodicu donosi tim Centra, koji čine socijalni radnik, psiholog i pravnik na osnovu zajedničke procjene i mišljenja, kao i mišljenja Vijeća za porodično-pravnu zaštitu djece i porodice – rekli su u banjalučkom Centru.

U Prijedoru je lani od roditelja oduzeto troje djece, dok je na području Bijeljine porodicu napustilo jedno dijete.

– U alarmantnim situacijama dijete se oduzima na osnovu usmenog rješenja koje se u kasnijem postupku potvrđuje ili povlači. U sudskom postupku može da bude oduzeto roditeljsko pravo ili poslovna sposobnost roditelju – rekla je stručni saradnik za starateljstvo u Centru za socijalni rad u Bijeljini Darinka Mićić.

U Doboju je lani iz bioloških porodica izuzeto troje maloljetne djece, uzrasta od šest do 16 godina.

– Neadekvatno roditeljsko staranje i poremećeni porodični odnosi, razlog su oduzimanja djece, koja se privremeno smještaju u hraniteljske i srodničke porodice, ili u ustanove socijalne zaštite – rekli su u Centru za socijalni rad Doboj.

U gradiškom Centru za socijalni rad ističu da je u 2015. godini iz porodice izuzeto troje djece.

– Nakon postupka izuzimanja iz biološke porodice, djeca su zbrinuta u hraniteljske porodice, u Dječiji dom “Rada Vranješević” ili privremeno u sigurnu kuću – rekli su u ovom Centru i dodaju da ukoliko se utvrdi da je riječ o fizičkom i psihičkom nasilju nad djecom, izuzimanje djece vrši se po hitnom postupku.

Dodali su da djeca ne mogu biti oduzeta zbog siromaštva, te da se takvim porodicama nastoji pomoći na drugi način.

Ombudsman za djecu RS Nada Grahovac ističe da je više od polovine zlostavljane djece uzrasta do deset godina, a među žrtvama nasilja je i 66 mališana uzrasta do četiri godine.

– Vrlo rijetko djeca sama prijavljuju nasilje u porodici, najčešće ćute o tome u strahu da im se neće vjerovati. Nasilje nad djecom najčešće prijavljuje rodbina – rekla je Grahovac i naglasila da djeca zbog nedostatka brige i pažnje, izlaz veoma često vide u agresivnom i destruktivnom ponašanju, alkoholu, bježanju od kuće i iz škole.

Broj za pomoć

Savjetodavna besplatna linija “Plavi telefon” je početkom ove godine obilježila tri godine od osnivanja, a broj 080 05 03 05 zazvonio je 1.120 puta. To je dokaz da djeca imaju veliko povjerenje u ovaj “telefon spasa”.

Nosilac projekta je Udruženje “Nova generacija”, a cilj osnivanja bio je pomoć djeci svih uzrasta koja imaju neki problem.

Oduzeta djeca
4 – Banjaluka
3 – Prijedor
3 – Doboj
3 – Gradiška
1 – Bijeljina
4 – u ostalim opštinama
18 – Ukupno u RS

Glas Srpske