ilustracija-igrackeTržište BiH je i ove godine bilo preplavljeno neispravnim proizvodima, koji su opasni po zdravlje potrošača, naročito dece.

Od preko 40 upozorenja na razne vrste proizvoda, koje je izdala Agencija za nadzor nad tržištem BiH, više od polovine se odnosilo na igračke. Tako su se na našem tržištu našle razne lutke i poniji za decu koje su sadržavali hemijski nedozvoljne materije opasne po zdravlje mališana.

– Ispitano je 18 uzoraka dečjih igračaka, a kod devet uzoraka je utvrđen nedozvoljen sadržaja ftalata, materije koja se dodaje radi omekšavanja plastike, zbog čega su sa tržišta povučena i uništena 253 komada igračaka – kažu u Inspektoratu RS.

Rizik kod igračaka predstavljaju i sitni delovi ili magneti zbog opasnosti od gutanja, oštri delovi koji mogu izazvati povrede dece, kao i neprijatan miris igračaka te lako skidanje boje.

Od sedam različitih tipova dečijih svetiljki na tržištu BiH, nijedan nije bio ispravan jer je postojao rizik od strujnog udara i požara zbog čega je sa polica povučeno 584 ovih proizvoda.

Među neispravnim proizvodima za decu bilo je i bicikala bez kočnica i sa raznim drugim nedostacima, kao i neispravnih skejtborda čija upotreba može uzrokovati ozbiljne ozlede. Određene vrste zaštitnih maski za pametne telefone, takođe su bile rizične za korištenje zbog sadržaja nedozvljenih materija.

Među neispravnim proizvodima su bile plastične stolice koje, kako su utvrdili inspektori, nisu bile stabilne za sedenje, kao i kućne merdevine koje su predstavljale rizik od ozleda. Rizične su bile i mašinice za šišanje, a u običnom drikreima za zid pronađena je nedozvoljna količina nikla koji izaziva alergiju na koži.

Većina nesipravnih proizvoda dolazi iz Kine, ali i iz Turske, Italije i drugih evrpskih zemalja, kao i od domaćih proizvođača.

U udruženjim potrošača kažu da je zbog nedovoljnih kontrola tržište BiH i dalje otpad za proizvode koji ne zadovoljavaju osnovne standarde bezbednosti i kvaliteta.

– Takvi proizvodi dolaze u kontigentima. Inspekcija otkrije mali deo, ali veliki broj sumnjivih proizvoda se proda i koristi, a da građani i ne znaju da su oni rizični i opasni – kaže Murisa Marić, izvršna direktorka Udruženja „Don“ iz Prijedora.

Potrošači neinformisani

U udruženju „Don“ iz Prijedora naglašavaju da BiH većinu obaveštenja o neispravnim proizvodima dobija od evropskog sistema brzog uzbunjivanja „Rapex“.

– Međutim, potrošači su vrlo malo upoznati sa tim upozorenjima i jedino o njima mogu da saznaju u medijima – kaže Murisa Marić.

Blic.rs