rtrs-povecan broj pasa lutalicaU Prijedoru je primjetno povećanje broja pasa lutalica, zbog čega zaposleni u Higijeničarskoj službi za zbrinjavanje i udomljavanje pasa lutalica Komunalnog preduzeća, imaju pune ruke posla. Poslednjih mjeseci udomljen je značajan broj pasa lutalica.

U Kurevu kod Prijedora, prije sedam godina otvoreno je prihvatilište za smještaj pasa lutalica. Nadležna služba ovdje mjesečno smjesti više od stotinak pasa. U azilu ih je trenutno smješteno oko osamdeset.

“Tretiranje pasa u azilu vrši se svakodnevno hranjenje i održavanje azila. Kapacitet azila je do nekih 100 do 150 pasa s tim da imamo jednu prostoriju odvojenu za odrasle pse. Zadržavaju se do mjesec dana u azilu ako se ne nađe udomitelj i ako se ne javi vlasnik. Poslije toga vrši se eutanazija”, kaže Dragan Kesić poslovođa RЈ deponija i reciklaža Komunalnog preduzeća Prijedor.

Građani često traže pomoć Komunalne policije, ali su njihove ruke u ovom slučaju „vezane“. Potrebno je direktno potražiti pomoć Higijeničarske službe Komunalnog preduzeća na broj telefona 222- 109.

“Šintersa služba nije opremljena adekvatno, jedino što imaju je nekakav štap, kojim mogu da hvataju. Zamoljavamo i građane koji god imaju mogućnost kada u njihovo dvorište uđe takav pas ili više njih da zatvore kako bi omogućili Šinterskoj službi i smanjili prostor da mogu napustiti, bilo bi od velike pomoći”, rekao je Darko Avramov, šef Odsjeka komunalne policije Grada Prijedora.

Prilikom smještaja pasa u azil, moraju biti ispunjeni osnovni humani uslovi. Dešava se da u azilu vlasnici pronađu izgubljene ljubimce, a brojni su i udomljeni.

“Procedura je da se moramo dogovoriti da dođe veterinar da bi se psi mikročipovali i pelcovali, a što se tiče pronalaska izgubljenih pasa, dešavalo se i to”, dodaje Dragan Kesić.

Azil za pse nalazi se u okviru regionalne deponije Kurevo, gdje se odlaže otpad iz Prijedora, Kozarske Dubice i Oštre Luke.

RTRS