klix-mirsad fikic (1)Prijedorčanin Mirsad Fikić više od tri decenije živi u Berlinu gdje se bavi ugostiteljstvom. Osjećao je veliku nostalgiju i odlučio je otvoriti restoran koji svojim enterijerom i menijem donosi tračak Sarajeva i BiH u Njemačku.

“Otišao sam iz rodne BiH, ali ona iz mene nije nikada”, rekao je na početku razgovora za Klix.ba Mirsad Fikić koji se ugostiteljstvom bavi još od momačkih dana.

Restoran napravljen od drveta iz Sarajeva

U Sarajevo je dolazio godinama i kaže da se “zarazio” glavnim gradom BiH.

klix-mirsad fikic (2)“Tu infekciju sam morao ispoljiti kroz emocije u izgradnju restorana pod nazivom ‘Sarajevo Inn Grunewald’ koji se nalazi u najelitnijem dijelu Berlina, Posebno me raduje što na samom ulazu u Berlin velikim slovima piše Sarajevo. Naši gosti su 80 posto Nijemci koji uživaju u bosanskoj kuhinji. Naš jelovnik je ‘tanak’, ali se maksimalno trudimo da bude kvalitetan”, rekao je Fikić.

Restoran je napravljen od drveta koje je uvezeno iz Sarajeva, tačnije Mokrog, a napravio ga je Dragiša Petrović iz Sarajeva. Suđe u kojima serviraju hranu kupljeno je na Baščaršiji, kao i dekoracija i uniforme za konobare.

“Maksimalno sam se trudio da donesem Sarajevo u Berlin na moj način. U kuhinji rade kuhari iz BiH, imaju radne dozvole, a uskoro će početi raditi još jedan konobar iz Prijedora jer se širimo”, rekao je Fikić.

Bosanska jela

klix-mirsad fikic (3)Na meniju se nalazi pita ispod sača, ćevapi u somunima, janjetina s ražnja na drvenom uglju, bosanski lonac, bosanske plate – sve ono što se jede u BiH, a nije tipično za Nijemce. Brojne poznate estradne ličnosti jedu u ovom restoranu kao i strane diplomate. Svaki gost uz jelo “dobije” i priču o ljepotama BiH.

“Ovaj lokal je temelj jedne velike priče. Donio sam ime Sarajevo u Berlin, a sljedeći korak je da Berlin donesem u Sarajevo kao i turiste iz Njemačke. Trenutno radim na projektima za Općinu Centar Sarajevo, a to su hotel s pet zvjezdica ‘Grunewald Palace’ sa 200 soba i 108 apartmana na Zlatištu i Etno selo u Trnovu ‘Grunewald Inn Sarajevo”, rekao je Fikić.

Supruga Bratunčanka vodi restoran

Ovaj uspješni ugostitelj i investitor je porodičan čovjek. Oženio je Aidu iz Bratunca koju je upoznao u Berlinu. Sklopili su ugodno s korisnim jer je Aida poreski i finansijski savjetnik i, kako Fikić kaže, njegova desna ruka. Ona se brine o restoranu i njihovoj djeci Alemu i Amini.

klix-mirsad fikic (4)Osim što promovira BiH i investira u nju, poznat je kao veliki humanitarac koji pomaže svom narodu. O tome nije želio govoriti jer kaže da su to djela sa halalom. Također, lobira kako bi naši proizvodi bili prodavani na njemačkom tržištu.

“Za BiH sam jako vezan, posebno za Sarajevo. Često dolazim jer je moj menadžerski posao takav da mnogo putujem po svijetu ali uvijek to nekako moram da radim na relaciji Berlin – Sarajevo i cjeli svijet… Nadam se skorašnjem susretu u Sarajevu kad ulazimo u drugu fazu pregovora za navedene projekte.. Raduje me sjajno raspoloženje u Općini Centar gospodina Nedžada Ajanadžića i njegovih saradnika, a s druge strane i veliki interesi mojih suinvestitora koji su također prihvatili i podržali realizaciju oba projekta”, rekao je Fikić.

Zaštitno lice restorana je pas koji se zove Vučko s kojim se gosti restorana, a posebno djeca, rado igraju.

Klix.ba

klix-mirsad fikic (6) klix-mirsad fikic (7) klix-mirsad fikic (5) klix-mirsad fikic (8)