atv-nevrijeme-potkozarjeStravično nevrijeme u petak uveče je haralo Potkozarjem – čupalo drveće iz korjena, dizalo krovove, rušilo bandere, a nabujale rijeke nosile su sve pred sobom.

Mještani Gornje Lamovite probdjeli su noć i kažu da tako nešto ne pamte ni oni najstariji. Nabujala rječica Lomovita odsjekla je na desetine kuća od prodavnica i autobuske stanice.

Putevi su urušeni, a pješke se, kažu mještani, ne može nikud.

“Haos, nema, nema dalje, ne može se prići kući, odnijeto je. Auto može upasti kolike su provalije. Struje nemamo, telefona nemamo, presječeni su kablovi, zatrpani smo”, ispričala je za ATV Biljana Prpoš.

Možda je i najgore prošao Biljanin komšija Ratko. Gledao je kako je voda za manje od dva sata odnijela godine truda i ulaganja. Njegov ribnjak i odmaralište “Eko kanjon” danas su, priča, neprepoznatljivi. Voda je rušila betonske stubove, stolove, mostove za pješake. Od ribnjaka je ostala samo bara. Čitav avgust, kaže, ima zakazane posjete, a sada je pitanje šta će biti od svega toga.

“Ribnjak i pomoćni ribnjaci svi gore su ostali i bez ribe i sa svim bujičnim nanosima. Sama kamera može snimiti šta se sve desilo, doslovce je nosilo sve panjeve, sve što narod baca u potoke”, kaže Ratko Grahovac.

Mještani Lamovite od jutros pokušavaju da očiste sav krš koji su kiša i vjetar izazvali. Pune ruke posla imali su i vatrogasci, koji su, kako je put bio odsječen, jedva uspjeli da dođu do onih kojima je trebala pomoć.

Pored bujice i grada, u Lamoviti je bilo i požara. Od udara groma, jedna šupa izgorjela je do temelja. Ništa bolje nisu prošli ni u Omarskoj.

Ni tamo ništa bolja slika. U sat vremena, mještani su, kažu, svjedočili onom što nazivaju sudnjim danom. Vjetar je čupao drveće iz korjena, a ni bandere i strujni kablovi nisu ostali čitavi. Vatrogasci, policija i električari od jutros su krstarili ulicama, i pokušavali da saniraju kvarove.

“Prozore, jednostavno smo jedva zatvarali, iako nam je stolarija jaka, gore nam je zgradu, krov isto podiglo. Ja nisam dala izlaziti, jednostavno mi je muž izlazio, pošto su žice popadale, rekoh, šta ja znam jesu li prazne ili pune”, priča
Milka Dabić.

Bujica je bila toliko jaka da je rušila betonske ograde, ali i potporne zidove pojedinih kuća. Nevremena u Potkozarju će se svi sigurno dugo sjećati, a mnogi će godinama sabirati gubitke i sanirati štetu na kućama.

ATV BL