srna-grmecka korida 2015 (1)Na Popovića brdu kod Oštre Luke danas će biti održana 244. Grmečka korida, tradicionalna manifestacija kojom se završava program obilježavanja “Ilindanskih dana” u Oštroj Luci.

Potpredsjednik Organizacionog odbora manifestacije Milan Popović izjavio je Srni da će ove godine, zbog neodržavanja Grmečke koride na Međeđem brdu u opštini Sanski Most, na Popovića brdu očekuje veći broj učesnika.

“Do sada je prijavljeno osam bikova u teškoj i isto toliko u srednjoj kategoriji. U pauzi borbi bikova održaće se takmičenje u tradicionalnim disciplinama navlačenje konopca i bacanje kamena s ramena, a ekipe će se prijavljivati na licu mjesta”, potvrdio je Popović.

On je dodao i da će učesnici koride uplatiti kotizaciju u iznosu od 500 KM, ukupan nagradni fond je 10.700 KM, a početak programa je zakazan za 13.00 časova.

Grmečka korida se na Međeđem brdu održavala do devedesetih godina prošlog vijeka, a kad se srpski živalj 1995. godine iselio iz Sanskog Mosta i oformio opštinu Srpski Sanski Most, danas Oštru Luku, prenio je tu tradiciju i počela se održavati na Popovića brdu od 1997. godine.

Grupa ljudi izdvojila se iz te organizacije i u proteklih nekoliko godina organizovala paralelnu bodljavinu bikova na staroj lokaciji Grmečke koride na području Unsko-sanskog kantona /USK/, navodeći da je to ista manifestacija na dva lokaliteta, ali se ona u posljednje tri godine ne održava zbog zabrane vlasti USK.

SRNA