eltatv-desanka nezicDesanka Nežić iz naselja Urije kod Prijedora ove godine proslavila je 95. rođendan. Sa ovom živahnom staricom družila se i naša ekipa, a provjerili smo u čemu je tajna dugovječnosti.

Desanka Nežić rođena je 6. marta davne 1919. godine u Donjem Vakufu, odakle je izbjegla za vrijeme posljednjeg rata na našim prostorima. Preživjela je i Drugi svjetski rat, u kojem je izgubila supruga. Život je nije mazio, ali ova zanimljiva starica kaže da se nikada nije predavala.

“Ja sam se udala za vrijeme Titovog rata i tada sam supruga izgubila. Nikada se više nisam udavala. Žao mi je mog Sekule, ali tako je Bog htio. Rodila sam sina. Imala sam i kćerku, koja je umrla sa godinu i po dana”, priča Desanka.

Tajna dugovječnosti je u zdravoj ishrani i pozitinim mislima, otkriva baka Desanka. Iako ima 95 godina, ona i danas bez problema obavlja sve poslove u kući i bašti. Zdravlje je dobro služi.

“Junačko mi je zdravlje. Malo me bole tabani i imam grčeve, ali dobro se osjećam”, kaže ova optimistična žena.

Desanka je veliki vjernik, pa nedjeljne molitve u crkvi ne propušta. Ova starica, vedrog duha, oko sebe širi pozitivnu energiju, pa kaže i da je omiljena, kako u društvu straijih, tako i mlađih ljudi. Naša sagovornica kažei i da je nekada bila aktivan član Srpske radikalne stranke, ali da se razočarala u političare.

Otkriva da se voli družiti, a naročito sa mladima, u šta smo se i sami uvjerili. Baka Desanka je puna optimizma, pa vjeruje da će dočekati 100. godinu.

ELTA TV