vozac-pjesak (1)Na području Centra javne bezbjednosti Prijedor, 3. i 4.avgusta 2016. godine realizovana je akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju „Odnos vozač-pješak“.

Tokom sprovedenih aktivnosti od ukupno 162 kontrolisana vozača, sankcionisano je 60 vozača zbog nepoštovanja obaveze vozača prema pješacima prilikom kretanja po kolovozu.

Zbog prekršaja „kretanje pješaka po kolovozu na mjestima gdje postoji trotoar ili druga površina određena za kretanje pješaka“, „prelazak kolovoza za vrijeme trajanja zabrane prelaska na sabraćajnom svjetlosnom znaku“ i „prelazak kolovoza izvan za to obilježenih prelaza“ sankcionisano je ukupno 29 pješaka.

vozac-pjesak (2)Broj sankcionisanih prekršaja stacioniranog saobraćaja je 40 (nepropisno parkiranje-parkiranje koje ometa kretanje pješaka), a po pitanju ostalih prekršaja ukupno je sankcionisano 55 vozača.

Akcija je imala za cilj povećanje bezbjednosti pješaka kao učesnika u saobraćaju, ali i podsjećanje da poštovanjem saobraćajnih propisa i oprezom prilikom kretanja u saobraćaju u najvećoj mjeri doprinose svojoj bezbjednosti.

Apelujemo na sve građane da se pridržavaju odredbi Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH kako bi vlastitu bezbjednost i bezbjednost drugih građana podigli na što veći nivo.

CJB Prijedor