100 godina rudnika ljubija-plakatObilježavanje sto godina rudarenja naziv je manifestacije koju će sutra u LJubiji kod Prijedora organizovati grad Prijedor i Rudnici željezne rude “LJubija” u saradnji sa Udruženjem Program Prijedor iz Trenta, najavljeno je iz prijedorske kancelarije ovog italijanskog udruženja.

Osnovni cilj manifestacije je podsjećanje na značaj LJubije i ljubijskog rudnika u izgradnji današnjeg Prijedora, kao i oživljavanje varošice koju više decenija prate ekstremno siromaštvo i zapuštenost.

“Naš cilj je i promocija LJubije među građanima Prijedora, a posebno među mladima, od kojih mnogi nikad nisu bili u LJubiji niti razumiju značaj njene veoma bogate istorije”, navodi se u saopštenju Udruženja Program Prijedor.

Program počinje od 16.00 časova Sedmim međunarodnim sajmom omladinskih nevladinih organizacija “SONVO 2016” za koji se prijavilo sedam omladinskih organizacija iz Prijedora i jedna iz Trenta.

Predviđeni su fudbalski i šahovski turnir, nastupi više kulturno-umjetničkih društava, premijera omladinske pozorišne predstave “Romeo i Julija”, izrada murala, izložba starih fotografija LJubije, priprema i degustacija tradicionalnih lokalnih i italijanskih jela i koncert grupe Regina.

Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za 18.00 časova uz obraćanje predstavnika grada Prijedora, RŽR “LJubija” i Udruženja Program Prijedor iz Trenta.

Za sve zainteresovane posjetioce obezbijeđen je besplatan prevoz autobusima ispred Sportske dvorane “Mladost” Prijedor od 16.00 časova na svakih sat vremena.

SRNA