boracka organizacija prijedorBoračka organizacija grada Prijedora traži od institucija Republike Srpske i BiH da hrabro i bez kalkulacija istraže napad na ovlašteno službeno lice u Kozarcu nakon komemoracije žrtvama rata održane u nedjelju, 20. jula i da se pronađu i adekvatno kazne izazivači nereda koji su prekršili javni red i mir, iskazali krajnji primitivizam i mržnju i prizivali incidente i sukobe većih i širih razmjera.

“Očekujemo da će prijedorska policija nadležnim organima i institucijama dostaviti kompletan izvještaj i da će razum i zakon prevladati kod svih koji uistinu više žele mir nego rat, suživot nego mržnju, toleranciju nego obračun, pravne sankcije nego zakon pojedinaca, ulice i čopora”, navodi se u današnjem saopštenju Boračke organizacije grada Prijedora.

Boračka organizacija grada Prijedora ocjenjuje da podizanje međunacionalnih tenzija, izazivanje incidenata na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kontinuirano kvarenje dobrih međuljudskih, komšijskih, međuetničkih i multikulturnih odnosa tokom ljetnih mjeseci i godišnjih odmora sve više postaju praksa koju u Prijedoru iz godine u godinu demonstrira uglavnom ista grupacija mahom mladih, ostrašćenih Bošnjaka, koji tokom ljeta provode odmor u Prijedoru, a potom se vraćaju u svoja mjesta boravka u inostranstvu.

“Posljednji put to se dogodilo 20. jula 2014. kada je bez razloga verbalno napadnut policajac Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor, koji je zajedno sa drugim kolegama maksimalno korektno i profesionalno obezbjeđivao organizovani pokop identifikovanih Bošnjaka stradalih tokom rata u Prijedoru”, stoji u saopštenju.

Boračka organizacija grada Prijedora smatra da je ovo provokacija osmišljena s ciljem da se pogoršaju dobri međuljudski, međuvjerski i međunacionalni odnosi u Prijedoru, da se ponovo ožive aveti rata, mržnja i zakon čopora, da se stvori pravna i zakonska nesigurnost i da se stradanje i posljedice rata iskoriste za neki novi obračun bez kraja, posebno sada, pred nove izbore.

“Način na koji je taj incident izazvan i posebno potonji organizovani medijski i politički pokušaj odbrane nasiljem i mrzilačkom strašću obuzetih uniformisanih paradnih nasilnika, koji sve češće koriste tuđu nesreću i patnju za vlastitu promociju i radikalni ekstremizam kojim su obuzeti, ukazuju sve više na činjenicu da ovo nije izolovani incident”, dodaje se u saopštenju.

CJB Prijedor saopštio je ranije da je komemorativni skup i u Kozarcu protekao mirno i bezbjedno uz evidentiran jedan izolovani bezbjednosni događaj za koji je prikupljanje obavještenja u toku i o čijim će prikupljenim operativnim informacijama biti upoznat i nadležni tužilac.

SRNA