srna-delozacija-kozaraturist (1)Jelki Vasiljčenko /66/ iz Prijedora, bivšoj radnici “Kozaraturista”, prijedorskog preduzeća koje je od 2012. godine u stečaju, prijeti deložacija iz sobe u kojoj stanuje 29 godina, ali ona je ne želi napustiti dok joj preduzeće ne isplati dug.

Bivša kurirka i spremačica “Kozaraturista” od 1987. godine živi u sobi iznad poslovnog prostora ovog preduzeća u blizini autobuske i željezničke stanice u Prijedoru, a 2009. godine dobila je otkaz.

Zajedno sa grupom radnih kolega tužila je preduzeće za neisplaćene plate i otpremninu i po pravosnažnoj presudi iz 2010. godine “Kozaraturist” joj je dužan 9.664 KM plus zatezne kamate.

“Kozaraturist” je četiri godine kasnije tužio svoju bivšu radnicu s ciljem da je iseli iz sobe u kojoj živi, a radi prodaje stambeno-poslovnog prostora, i po pravosnažnoj presudi iz maja ove godine, Jelka je dužna iseliti se.

“Ja ne tražim oboje. Ne tražim i novac i stan. Tražim da mi isplate moj novac i ja ću se istog momenta iseliti. Bojim se da nikada neću naplatiti svoj zarađeni novac ako se prethodno iselim”, rekla je Vasiljčenkova novinarima u Prijedoru.

srna-delozacija-kozaraturist (2)Ona smatra da bi bila nepravda da se insistira na presudi iz ove godine, a da se nije ispoštovala presuda iz 2010. godine i da nema naznaka kada će biti ispoštovana.

“Od ukupnog duga u jednom navratu isplatili su mi 850 KM i to je sve”, kaže Jelka koja živi sama, nema bližu porodicu i ima 270 KM penzije za 35 godina staža.

Stečajni upravnik Vlajko Gurešić rekao je da Jelkino potraživanje spada u opšti isplatni red i da će, kao i ostali povjerioci, biti isplaćivana kako se imovina bude prodavala, a da je do sada isplaćeno pet odsto od ukupno dva miliona maraka obaveza prema povjeriocima.

On je naveo da je i protiv druge stanarke u ovom objektu podnesena tužba sudu s ciljem iseljenja, a potom i prodaje imovine, te da je ročište po toj tužbi zakazano za septembar.

“Ja ih obje molim da izađu da bi izbjegle dodatne troškove do kojih bi moglo doći budemo li morali podnositi prijedlog za izvršenje. O njima treba da se pobrine Centar za socijalni rad Prijedor”, dodao je Gurešić.

Iz institucije Ombudsmana BiH pozvali su Jelku da im se obrati, uputivši je istovremeno na mogućnost podnošenja apelacije Ustavnom sudu BiH.

U slučaj se “pro bono” uključio prijedorski advokat Miodrag Deretić koji je najavio apelaciju Ustavnom sudu BiH u ime Jelke Vasiljčenko.

SRNA