sdspd-incident kozaracSrpska demokratska stranka /SDS/ osudila je danas izgrede koji su se desili prilikom ispraćaja posmrtnih ostataka bošnjačkih žrtava 20. jula u Kozarcu kod Prijedora, ističući da je sam čin sahrane žrtava, bilo kojih i bilo čijih, za svako poštovanje.

“Srpski narod to poštuje i dostojanstveno se, godinama, odnosi prema takvim događajima. Možemo se upitati da li je policija Republike Srpske profesionalno odradila svoj posao, i to će se sigurno ispitati, ali za svaku osudu je ponašanje dijela prisutnih na tom ispraćaju žrtava, jer su razvili ratne zastave i uzvikivali ratne pokliče”, kazala je portparol prijedorskog SDS-a Draženka Marković na konferenciji za novinare u Prijedoru.

SDS je pozvao nadležne službe da ispitaju radi li se o organizovanim pojedincima i grupama koji su ugrožavali bezbjednost policije i ostalih građana učesnika na ovom skupu.

“U Prijedoru se po svim zvaničnim ocjenama godinama uspješno razvija građansko društvo. U prijedorskoj vlasti učestvuju godinama Bošnjaci na važnim izvršnim i zakonodavnim funkcijama. Ne čuje se njihova riječ osude ovog incidenta koji su učinili njihovi sunarodnici. Ali isto tako ni prijedorski funkcioneri Srbi nisu rekli ni jednu riječ poslije ovog događaja”, dodala je Marković.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i predsjednik Omladinske organizacije SDS Prijedor Srđan Adamović i članovi stranačkog podmlatka Sanja Rađenović i Mladen Kulundžija.

Centar javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor saopštio je ranije da je komemorativni skup i u Kozarcu protekao mirno i bezbjedno uz evidentiran jedan izolovani bezbjednosni događaj za koji je prikupljanje obavještenja u toku i o čijim će prikupljenim operativnim informacijama biti upoznat i nadležni tužilac.

Posmrtni ostaci 284 Prijedorčana, stradalih u posljednjem ratu, a identifikovanih u proteklih godinu dana, u nedjelju su iz Kozarca ispraćeni na više lokalnih grobalja.

SRNA