zlatne ruke potkozarja 2016-otvaranje (1)U Prijedoru su danas počele desete jubilarne “Zlatne ruke Potkozarja” u okviru Prijedorskog kulturnog ljeta.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je ova tradicionalna manifestacija prilika da građani Prijedora, a naročito žene, pokažu šta su u ovoj godini radile i stvorile, ali i prilika da taj njihob rad vide i verifikuju svi koji ovih dana posjete mali trg.

“Ujedno to je prilika da se prodaju proizvodi i sklope poslovni ugovori, što znači da ova manifestacija ima i privredni i turistički karakter. Posjećenost je uvijek dobra jer su svi zainteresovani da vide šta se radi u kućnoj radinosti, a grad podstiče ovu manifestaciju jer smatramo da je ovo jedan od načina da se ljudi zaposle i da kod svoje kuće i svojim sredstvima rada naprave nešto što ima tržišnu vrijednost”, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru.

zlatne ruke potkozarja 2016-otvaranje (2)On je najavio da će grad i ubuduće podržavati ovu i slične manifestacije jer smatra da one imaju višestruk interes za grad Prijedor.

Direktor Turističke organizacije grada Prijedora Amira Ganić rekla je da na “Zlatnim rukama Potkozarja” ove godine na 21 štandu izlaže sedam udruženja, dvije domaće radinosti, prijedorska kancelarija Privredne komore Republike Srpske i oko 30 pojedinaca koji se bave izradom rukotvorina i suvenira.

“Cilj manifestacije je očuvanje tradicije, kulture i običaja naroda Potkozarja. Ona ima i prodajni i takmičarski karakter”, rekla je Ganićeva novinarima u Prijedoru i dodala da će tri najbolja eksponata biti novčano nagrađena sa 250, 150 i 100 KM, a sa 100 KM najljepše uređen izložbeni štand.

zlatne ruke potkozarja 2016-otvaranje (3)Predsjednik komisije za izbor najljepših eksponata i štanda Milenko Radivojac rekao je da žiri ima zadatak da objektivno ocijeni izloženo.

“Vodićemo se time da eksponati koji su uradile zlatne ruke naših sugrađanki imaju sve elemente tradicije ovog kraja. To je prevashodno, nećemo se povući za kičem. Ni prethodnih devet godina nije bilo primjedbi, tako da ćemo i ove godine biti na pravom zadatku”, dodao je Radivojac.

Inače na otvaranju manifestacije nastupila je Škola manekena “Models by Jelena Govedarica” sa svojim performansom “Prijedoru s ljubavlju” te članovi KUD “Kozara” iz Prijedora.

Nakon etno izložbe “Zlatne ruke Potkozarja”, u Prijedoru će u subotu, 30. jula biti održana i gastro prezentacija “Veče domaće kuhinje”, koju Turistička organizacija grada Prijedora priređuje po osmi put.

Osam udruženja predstaviće tada kulinarske vještine naroda Potkozarja. Svi učesnici dobiće po 150 KM za nabavku namirnica, a udruženje sa najraznovrsnijom i najpotpunijom ponudom, po ocjeni samih učesnika, dobiće pehar.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

zlatne ruke potkozarja 2016-otvaranje (4) zlatne ruke potkozarja 2016-otvaranje (5) zlatne ruke potkozarja 2016-otvaranje (6) zlatne ruke potkozarja 2016-otvaranje (7) zlatne ruke potkozarja 2016-otvaranje (8) zlatne ruke potkozarja 2016-otvaranje (9) zlatne ruke potkozarja 2016-otvaranje (10) zlatne ruke potkozarja 2016-otvaranje (11) zlatne ruke potkozarja 2016-otvaranje (12) zlatne ruke potkozarja 2016-otvaranje (13)