irbrsInvesticiono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske aktivirala je hipoteke zbog neplaćanja kredita kod 12 preduzeća, među kojima su, „Sinecoop“ iz Trna kod Laktaša Slavka Roguljića, „B&B-Vučko“ Pale vlasnika poznatog aparthotela „Vučko“ na Jahorini. Na doboš ide imovina i firmi „Leder“, „Elvaco“ i „BMD“ iz Bijeljine, „Famos“ Istočnog Sarajeva, otkriva poslovni portal CAPITAL.

U IRB-u su za CAPITAL rekli da su u svim predmetima gdje je otkazan ugovor o zajmu pokrenuli postupke prinudne naplate.

„IRB ima više instrumenata obezbjeđenja po jednom kreditu. Svi krediti IRB, bilo direktni, bilo plasirani preko poslovnih banaka imaju odgovarajuće instrumente obezbjeđenja“, rekli su u IRB-u.

Firma „Sinecoop“ koju vodi Mirela kćerka kontroverznog biznismena Slavka Roguljića ima dva kredita kod IRB-a. Prvi, u iznosu od tri miliona KM, odobren je 2008. godine putem finansijskog posrednika, dok je krajem 2012. godine ovoj firmi bez posrednika odobren još jedna kredit od 2,2 miliona KM.
„Sinecoopu“ je od maja ove godine blokirano svih pet računa u bankama. Promet firme registrovane za uvoz južnog voća, preradu domaćeg voća, promet nafte, te za hotelijerstvo i restorane, u prošloj godini je bio pola miliona KM, a dobit 8.027 KM, sa samo pet zaposlenih radnika.

„Vučko“ na ledu

Firmi „B&B-Vučko“ koja na svojoj stranici još uvijek navodi da je vlasnik jednog od najpoznatijih hotela na Jahorini je krajem 2009. godine odobren kredit od pet miliona KM putem finansijskog posrednika. „B&B-Vučko“ čiji su vlasnici Milomir i Aleksandar Prović svih šest računa u bankama je blokirano još od 01. juna prošle godine. Ukupan prihod im je mizeran u odnosu na dobijeni kredit. Prihod 2015. godine je bio 25 hiljada KM, a gubitak je bio blizu 500 hiljada KM. Dobiti nisu imali u 2014. godini, kada im je prihod bio 33 hiljada KM. Imaju samo jednog zaposlenog radnika.

Na prodaju imovina Bobar grupacije

Aktivirana je hipoteka u firmi „Leder“ koja, takođe, ima dva kredita i to jedan od 1,3 miliona KM odobren 2009. preko finansijskog posrednika, a drugi vrijedan 2,4 miliona KM odobren direktno krajem 2012. godine.
Bez finansijskog posrednika 2012. godine odobreni su i zajmovi „Elvacu“od 6,5 miliona KM, “BMD-u” od četiri miliona KM, „Famosu“ tri miliona maraka.

Hipoteka je aktivirana i kod Gerontološkog centra „Stateks“. IRB je „Slateksu“ odobrila dva zajma ukupnom iznosu od 6,9 miliona KM, a Vlada RS, koja je i njegov osnivač, početkom godine donijela je odluku o njegovoj likvidaciji.

Pored ovih firmi, prijedlozi za izvršenje na osnovu hipoteke pokrenuti su i kod firmi „Jasna“ (kredit od 480.000 KM), „Drvolik“ (dva kredita od 495.000 i od 3,4 miliona KM) i „Export Sjemeć“ iz Rogatice (dva miliona KM) „Pajić-prom“ iz Istočnog Sarajeva (tri miliona KM), „Conzos“ iz Prijedora (840.000 KM).

Zanimljivo je da su većini ovih firmi krediti odobravani bez finansijskog posrednika i da se one nalaze i pod lupom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS.

CAPITAL je nedavno objavio da je MUP počeo je kontrolu firmi kojima je IRB odobrila kredite bez finansijskog posrednika.

Među firmama koje su nam potvrdile da su od njih pripadnici MUP-a tražili dokumentaciju su „Prijedorčanka“ iz Prijedora u vezi sa kreditom od 2,6 miliona KM, Poljoprivredno dobro „Semberija“ u vezi sa zajmom vrijednim 3,46 miliona KM, „Elvaco“…

Nezvanično, Tužilaštvo BiH će uskoro zatražiti da im se preda sva dosadašnja istraga o najvećim kreditima IRB-a u čije odobravanje su upletena najzvučnija imena u RS, a u kojima ima elemenata organizovanog kriminala.

Istraga EIB-a

Evropska investiciona banka (EIB) je još 2013. godine pokrenula postupak detaljne kontrole Investicione razvojne banke Republike Srpske (IRB) i njenih klijenata zbog načina dodjele povoljnih kredita iz kreditne linije od 50 miliona evra koje je IRB dobila od EIB-a, o čemu je tada prvi pisao portal CAPITAL.

Na Spisku za provjeru EIB-a, su bile upravo neke od najvećih kompanija, za koje u javnosti vlada utisak da imaju odlične političke i poslovne veze sa vlastima u RS.

Na tom spisku su upravo firme kojima je ovih dana IRB aktivirala hipoteke nakon što su iscrpili sve druge načine naplate poput blokade računa.

Na prvom mjestu na spisku EIB-a je “Integra Inženjering” Slobodana Stankovića (kredit od 15 miliona maraka), zatim hotel “B&b” Vučko Pale, “BMD“ Janja, „Export-Sjemeć“ Rogatica, te Agroimpex“ Banjaluka Nikole Vukelića (12 miliona KM), “Pingvin” Laktaši (850.000 KM), litvanska “Energolinija” Zvornik (19,4), “Binis” Banjaluka Borka Radinkovića (pet miliona KM), “ELVACO” Bijeljina Gavrila Bobara (6,5 miliona KM).

IRB je svih proteklih godina plasirao 97,7 miliona KM dobijenih od EIB-a.

Ovih dana je saopšteno da su su u BiH nestali milioni evra iz kase Evropske investicione banke (EIB) koji se dovode u vezu sa kreditima plasiranim preko propalih Bobar i Banke Srpske, a preko IRB firmama sumnjive poslovne reputacije.

Iz sjedišta EIB-a u Luksemburgu zatražili su temeljitu istragu, otkrivanje i kažnjavanje krivaca i vraćanje novca banke. Iz te finansijska institucija Evropske unije, o svemu je obaviješteno Ministarstvo bezbjednosti što je ministar Dragan Mektić javno potvrdio.

Takođe iz EIB-a su najavili da ce Ministarstvu bezbjednosti poslati kompletnu dokumentaciju sa kojom raspolažu.

O kojoj sumi novca, kojem je nestao trag u BiH se radi, biće poznato kada iz Luksemburga stigne dokumentacija.

Mektić je saopštio da su razmjere korupcije i pljačke ogromne i da se to čini i preko nekih banaka.

On je dodao i da je iz BiH preko nekih banaka nezakonito izvučeno oko dvije milijarde konvertibilnih maraka i da za to niko nije odgovarao.

Capital.ba

Povezane vijesti

Kinezi informisali Dodika da projekat auto-puta Ba... Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je u Obrenovcu sa predstavnicima kineske kompanije "Šandong haj spid", koja je bila izvođač ra...
Centar za socijalni rad Prijedor – Samcima j... U Prijedoru se broj korisnika dodatka za pomoć i njegu drugog lica za posljednjih 5 godina udvostručio, dok 40 odsto njih ima preko 65 godina života. ...
Gradonačelnik Đaković razgovarao sa novim članovim... Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković organizovao je prijem dobrodošlice za članove novog čileanskog LOT tima EUFOR-a, kancelarija Banja Luka. U ...
Kolapsi zbog vrućina, u hitnoj pune ruke posla Visoka temperatura vazduha koja je ovih dana obarala rekorde u Republici Srpskoj napunila je i ambulante Hitne pomoći. Služba hitne pomoći prijedor...
Otpadnom vodom truju Prijedorčane: Moguće epidemij... Iz kamiona preduzeća “Komunalne usluge” iz Prijedora i dalje po ulicama grada curi voda iz otpada koji skupljaju i prevoze na deponiju. Slike koje ...
Oštra Luka: Spomen soba čuva sjećanje na borce VRS... U Oštroj Luci, u znak sjećanja na poginule borce Odbrambeno-otadžbinskog rata, u novom multifunkcionalnom objektu izgrađena je i opremljena jedna od n...
Prijedor – privredna društva: Dobit veća od ... Grad Prijedor spada u grupu privredno razvijenih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i u 2018. godini zabilježeni su pozitivni rezultati poslovanja...
Održane 37. Dragotinjske večeri – FOTO U Gornjoj Dragotinji su po 37. put su održane Dragotinjske večeri, kojima je obilježeno 16 godina postojanja jedine kneževine na Balkanu. A kako bi...