mural sesirdzijaNa drugi konkurs za dodjelu međunarodne godišnje nagrade za najbolji mural “Paola de Maninkor” Udruženju likovnih umjetnika Prijedor /ULUP/ prijavljena su 104 prijedloga, saopšteno je iz ovog udruženja.

“Od 104 prijedloga šest je proglašeno nevažećim, a od onih koji su trenutno u trci za glavnu nagradu u iznosu od 3.000 KM 40 radova poslano je iz Srbije, 30 iz BiH, osam iz Hrvatske, pet iz Poljske, tri iz Crne Gore, te po jedan iz Italije, Španije, Njemačke i Slovačke”, navodi se u saopštenju ULUP-a.

Objava imena pobjednika i uručenje nagrade i plakete “Paola de Maninkor”, nazvane po italijanskoj slikarki koja je 1998. godine na zidu prijedorske Elektrotehničke škole oslikala prvi mural, planirani su za 8. avgusta kada će u Muzeju Kozare biti upriličena i izložba pristiglih prijedloga.

Autoru pobjedničkog prijedloga biće data mogućnost da svoj rad oslika na fasadi u centralnoj pješačkoj zoni u Prijedoru koju je dodijelila gradska uprava. Svi pristigli prijedlozi mogu se pogledati na Fejsbuk stranici projekta Prijedor Grad Murala https://www.facebook.com/media/set/?set=a.249016125295913.1073741842.126812500849610&type=1

Nagrada “Paola de Maninkor” ustanovljena je u okviru projekta “Prijedor – grad murala” koji ima za cilj brendiranje Prijedora kao grada umjetnosti, a koji je Udruženje likovnih umjetnika Prijedora pokrenulo 2012. godine u čast saradnje Prijedora sa italijanskim gradom Trento iz pokrajine Trentino koja datira iz 1996. godine.

Projekat “Prijedor grad murala” podržali su grad Prijedor, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Autonomna pokrajina Trento i opština Lavis, a partneri u projektu su Udruženje Projekt Prijedor iz Trenta, Agencija lokalne demokratije Prijedor, Muzej Kozare, Zavod za izgradnju grada Prijedora, Galerija 96 i porodica Paole de Maninkor.

Na prvom konkursu za dodjelu međunarodne godišnje nagrade za najbolji mural “Paola de Maninkor” u konkurenciji 59 prijedloga pobijedio je “Šeširdžija” akademske slikarke Nataše Konjević iz Banjaluke. Oslikan je lani na zidu visokom dvanaest metara u šetališnoj zoni u Prijedoru.

SRNA