avaz-godisnjica keraterm (1)U Prijedoru je danas obilježeno 24 godine od stradanja nesrpskog stanovništva u ovdašnjem logoru Keraterm.

Skup su organizovali Regionalni Savez logoraša Banjaluka i Udruženja logoraša iz Prijedora i Kozarca.

Osim predstavnika organizatora, prisutnima se obratila i Midheta Delkić, čija dva brata su nestala iz Keraterma krajem jula 1992.godine i čija tijela još nisu pronađena.

-Svake godine ista bol i ista želja. Da se pronađu njihova tijela i da imaju mjesto na kojem će pronaći svoj počinak – rekla je Delkićeva.

avaz-godisnjica keraterm (2)-Na današnji dan prije 24 godine počinjen je najveći masakr nad logorašima Keraterma, kada je u noći sa 23. na 24. juli, u prostoriji broj tri ubijeno oko 200 ljudi. Cilj ovog obilježavanja je podsjećanje na sve žrtve ovog logora i zločin koji ne smije biti zaboravljen – rekao je predsjednik Udruženja logoraša „Prijedor `92“ Mirsad Duratović.

On je dodao da porodice nastradalih i Udruženja žrtava nikada neće odustati od potrage i procesuiranja kako izvršilaca tako i kreatora ovog logora.

Na spomen-ploču u krugu Keraterma cvijeće su položili preživjeli logoraši, porodice nastradalih i predstavnici organizatora, a sam skup je protekao u mirnoj i dostojanstvenoj atmosferi.

Prema podacima Udruženja logoraša Prijedor i Kozarac, u Keratermu je od maja do avgusta 1992. godine bilo zatočeno oko 3.000 civila nesrpske nacionalnosti a ubijen je 371 logoraš.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – Dnevni avaz/Anadolija/Nijaz Brkić

keraterm 2016-godisnjica (1) keraterm 2016-godisnjica (2) keraterm 2016-godisnjica (3) anadolija-keraterm