pavic-dodik-obilaznica 1Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Prijedor jedno od strateških mjesta u Srpskoj, te da aktuelna vlast vodi računa o njegovom razvoju.

“Razgovaramo i sa gradskom upravom o nekim novim kapitalnim projektima, kao što je izgradnja auto-puta Prijedor-Banjaluka koja bi trebalo da se dogodi u narednih nekoliko godina”, istakao je Dodik danas u Prijedoru, na ceremoniji zvaničnog početka radova na izgradnji nadvožnjaka preko željezničke pruge i magistralnog puta Prijedor-Novi Grad sa pristupnim saobraćajnicama, u naselju Pećani i Donja Puharska.

Predsjednik Srpske je naglasio da je u planu i izgradnja termoelektrane na gas koja je predviđena u okviru projekta “Južni tok” za Republiku Srpsku i dolaska gasovoda, što će bitno promijeniti karakter komunikacija Prijedora sa okruženjem.

pavic-dodik-obilaznica 2On je dodao da će ovi projekti obezbijediti energetsku stabilnost i budućnost samog grada i privrede, kao i stanovništva ovog dijela Republike Srpske.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je projekat izgradnje nadvožnjaka veoma značajan za stanovnike ovog grada, budući da postoji samo jedan ulaz i izlaz u grad što je dovodilo do čestih saobraćajnih gužvi.

“Ovo je jedan lijep primjer saradnje preduzeća ‘Putevi Republike Srpske’, Vlade i lokalne zajednice, što je doprinijelo početku radova na realizaciji ovog značajnog infrastrukturnog projekta”, naglasio je Pavić.

pavic-dodik-obilaznica 3On je dodao da se ovim nadvožnjakom vezuju dva dijela grada, Pećani i Puharska, koji su podijeljeni željezničkom prugom, kao i centar grada sa magistralnim putem koji vodi do Novog Grada i Banjaluke.

Nedeljko Knežević, direktor Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske”, koje je investitor radova, rekao je da je riječ o nadvožnjaku dužine 155 metara, te izgradnji pristupne saobraćajnice i priključka na magistralni put.

“Grad Prijedor je riješio sve imovinske odnose na terenu i stvoreni su svi uslovi za realizaciju ovog projekta koji će između ostalog doprinijeti i većoj bezbjednosti saobraćaja u gradu”, naglasio je Knežević.

pavic-dodik-obilaznica 4Izvođač radova je preduzeće “Prijedor putevi”, a rok za završetak je devet mjeseci.

Riječ je o infrastrukturnom objektu koji Prijedorčani dugo očekuju, jer će njegovom izgradnjom biti znatno rasterećen saobraćaj u gradu, a Prijedor će dobiti još jedan izlaz na magistralni put i modernu saobraćajnicu vrijednosti oko 3.670.000 KM.

Nakon obilaska gradilišta, predsjednik Republike Milorad Dodik i gradonačelnik Marko Pavić obišli su i gradilište na Pećanima gdje je u završnoj fazi izgradnja boračke zgrade sa 30 novih stambenih jedinica.

SRNA
pavic-dodik-obilaznica 5