nezavisne-kramaric-brisevoZlatko Kramarić, generalni konzul Republike Hrvatske u Banjaluci, posjetio je selo Briševo, kod Prijedora, i položio vijenac na spomen-ploču za 77 stradalih mještana koji su živote izgubili 1992. godine.

“Prošle su već 24 godine od tih doista strašnih zločina, koji su se dogodili u tom mirnom hrvatskom selu Briševu, iznad Ljubije, odnosno Prijedora, kada je tijekom jednog dana pobijeno 77 mještana. Ono što je zapravo zanimljivo i u cijeloj ovoj situaciji tragično je da zapravo za te događaje niko nije odgovarao iako se zna ko su počinioci tog monstruoznog i bezrazložnog zločina”, kazao je Kramarić.

Osoblje Konzulata, kako kaže, s njim na čelu odlučilo je da ode u Briševo, da se poklone žrtvama i na taj način apeluju na nadležne da pronađu krivce.

“Radi mira, katarze i međunacionalnog pomirenja potrebno je da se ti zločinci zaista kazne. Na kraju, ti zločinci imaju svoje ime i prezime, niko od nas naravno ne želi reći da to je uradio srpski narod jer su to doista učinili neki ljudi koji se vješto kriju. Odmah da kažem da to vrijedi za sve zločine i zločince da neko ne bi pomislio da dijelimo”, rekao je on.

Kako kaže, vlastima na ovim prostorima veoma često dobro dođe ta činjenica da s vremena izvuku podatke o stradanjima svog naroda.

“Onda kažu, znate oni su nama radili to nešto i nekada, e sada ćemo i mi njih. Ovaj zločin se ne može opravdati nijednim drugim zločinom, kao što se ni u ime ovog zločina nikada ne može počiniti novi. Najgluplje je u tom lancu tražiti opravdanje u prošlosti, taj kontinuum zla i logika uzročno-posljedične veze se mora prekinuti”, zaključio je Kramarić.

Nezavisne novine