izbori 2014-zavrseno glasanje (2)Gradska izborna komisija je dosta uradila na pripremi lokalnih izbora, ali do izlaska glasača na birališta, 2. oktobra, ima još posla.

-Ono što je najvažnije je da smo, zajedno sa zainteresovanim građanima, izvršili provjeru biračkih spiskova, a nakon žrijebanja kojim će se u CIK-u BiH utvrditi redoslijed političkih subjekata na glasačkom listiću, konačno će biti poznate i političke partije i kandidati za izbor gradonačelnika i popunu skupština opština u narednom četvorogodišnjem mandatu – rekao je Željko Škondrić, predsjednik Gradske izborne komisije, i naglasio da se trenutno radi na određivanju biračkih mjesta na kojim će se glasati u Prijedoru.

-Naša izborna jedinica, da podsjetim, ima oko 130 biračkih mjesta na kojim će se izjašnjavati 85.539 birača sa pravom glasa – rekao je Škondrić i naglasio da je Centar za birački spisak grada Prijedora u prethodnom periodu izvršio brisanje oko 2.000 umrlih sa prethodnog biračkog spiska. Ovaj centar je završio i aktivnosti u vezi sa glasanjem raseljenih lica, ali šansi za korekcije, kako ističe Škondrić, ipak ima.

-Birački spiskovi se zaključuju 18. avgusta i sva lica koja na taj dan budu imala važeću ličnu kartu biće u važećem biračkom spisku i to na adresi koju su prijavili u CIPS-u.

Pred Gradskom izbornom komisijom je imenovanje i obuka biračkih odbora, a, uz ostalo, određivanje lokacija na kojima će se građani Prijedora izjašnjavati. Predizborna kampanja će, da podsjetimo, početi 30 dana prije oktobarskog izjašnjavanja za koje se, prema ranijim najavama, prijavilo 115 političkih stranaka, 322 nezavisna kandidata, 6 udruženja i 54 grupe građana.

RTV Prijedor
Foto arhiva – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com