aerodrom urije prijedor (1)Aero klub “Prijedor” ima nešto o čemu većina sličnih organizacija može samo da sanja – dugom tradicijom i jednim od najsavremenijih lokalnih aerodroma u Evropi.

Spoj tradicije i moderne tehnologije, koji je objedinjen u Aero klubu “Prijedor” pobliže nam je objasnio predsjednik ovog kluba, Milan Marković.

Kako Marković objašnjava, do ovakvog rezultata došlo se zahvaljujući projektu “IPA CAN” čijoj je realizaciji doprinio grad Prijedor u saradnji sa slovenačkim Bovecom, ističući susretljivost i razumijevanje gradskih vlasti na čelu sa gradonačelnikom.

aerodrom urije prijedor (2)“Realizacija projekta započeta je 2013. godine, a završena u martu ove godine. Ipak, još uvijek se čeka zvanična promocija, jer zbog kiše nismo bili u prilici da to organizujemo”, ističe Marković.

Kao partneri ovog projekta učestvovali su grad Rab, italijanski Trećento, Nikšić, Vazduhoplovni savez Srbije, kao i Hercegovačko-neretvanski kanton.

“Cilj je bio udruživanje malih aerodroma, izgradnja infrastrukture radi, u prvom planu, organizovanja uslova za što bolje traganje i spašavanje. Konkretno, napravljen je novi hangar od 300 kvadratnih kilometara, pista i rubna staza dužine 700 i štrine 10 metara, zatim, video nadzor, oprema za održavanje, kompjuteri i radio oprema, čime se malo koji lokalni aerodrom u ovom dijelu Evrope može pohvaliti”, sa ponosom ističe Milan.

aerodrom urije prijedor (3)Opremljena su i tri postojeća aviona i, kako nam je ilustrativno objasnio, oni su u mogućnosti da u jednom letu pređu potez s kraja na kraj Evrope, primjera radi, od Engleske do Ukrajine.

Tradicija Aero kluba “Prijedor” je zaista duga, datira iz 1952. godine, a njegova evolucija se može vidjeti jer je sačuvan prvobitni drveni hangar sagrađen šezdesetih godina, zatim željezni iz osamdesetih godina, da bi sada poprimio najsavremeniji oblik.

Dakle, može se reći da ovaj aerodrom predstavlja vremensku kapsulu kada se govori o razvoju vazduhoplovstva na ovim područjima.

Kao uvertira u promociju, održano je niz manifestacija, poput “21. Petrovdanskog kupa”, koji je okupio oko pedeset takmičara iz Južne Evrope, u pripremi je monografija kojom će se izaći u susret obilježavanju 65. rođendana ovog kluba, a kao šlag na tortu uskoro bi trebao da uslijedi Glavni padobranski kup na aerodromu “Urije”.

Ono što treba dobro istaći je činjenica da klub trenutno obučava 15 kandidata za dozvolu pilota jedrilica, po čemu su jedinstveni u Bosni i Hercegovini. Takođe, članovi kluba nisu u svojstvu zaposlenih, već sam posao obavljaju iz strasti na volonterskoj bazi.

Uspjeh ovog kluba privukao je mnoge građane Prijedora koji imaju priliku da proomotivnoj cijeni u kojoj je samo uključeno gorivo, kako je objasnio sagovornik, uživaju u panoramskom pogledu na svoj grad.

Press RS
Foto – Milan Marković/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

aerodrom urije-prijedor (1) aerodrom urije-prijedor (2) aerodrom urije-prijedor (3)