pokemoni prijedor (1)Kažu da su naši preci, „divlji ljudi“, trčali na sve strane hvatajući životinje koje bi kasnije jeli i na taj način preživljavali.

U zadnje vrijeme postoji i više nego dovoljan dokaz da se istorija ponavlja: „divlji ljudi“ trče ulicama gradova hvatajući Pokemone.

Naime, radi se o igrici za iOS i Android uređaje koja kombinacijom GPS-a i fotoaparata kompaktibilnih uređaja omogućuje „hvatanje“ Pokemona koji se pojavljuju na ekranima uređaja.

Kako je globalizacija otišla predaleko Pokemoni su se pojavili i na ulicama Prijedora i okoline.

pokemoni prijedor (2)Prema nezvaničnim informacijama sve veći broj hvatača se okuplja na selima jer su tamo „domaći“ Pokemoni pa im je vrijednost veća.

Kažu da su najvrijedniji oni u Omarskoj, jer su tamo, navodno, hranjeni željeznom rudom.

Pojedini medicinski stručnjaci hvale aplikaciju jer pozitivno utiče na povećanje fizičke aktivnosti i orijentaciju u prostoru.

Sa druge strane više je onih koji su skeptični i tvrde da hvatanje Pokemona negativno utiče na ljudsku psihu i povećava rizik od nesreća, a kako i ne bi kad svi bulje u Pokemone, ne u semafore.

Pojedinci koji pokušavaju dokazati besmislenost ovakvog načina zabave kažu da bi UN pod hitno trebao uvrstiti Pokemone na listu strogo zaštićenih vrsta ili će u dogledno vrijeme isto biti neizbježno i sa ljudskim mozgom.

pokemoni prijedor (3)Na društvenim mrežama su se pojavili i pozivi za grupna hvatanja Pokemona.
Čuj to, grupna hvatanja, stariji svijet bi svašta pomislio, ali šta da se radi, valja preuzeti igricu na mobilni telefon i krenuti prijedorskim korzom u potragu za Pokemonima.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com