prazne skolske klupeMinistarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo je da u školskoj 2016/2017 godini nijedan učenik nije upisan u 53 područna odjeljenja, dok je u 93 odjeljenja upisan po jedan učenik, a u 73 područna odjeljenja upisana po dva učenika.

“U školsku 2016/2017 godinu u aprilu i maju upisano je 10.118 učenika, a prema dosadašnjim iskustvima, u periodu od maja do septembra bude upisano otprilike još 200 učenika, te bi broj prvačića mogao biti veći od navedenog broja”, rekli su u Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Kada je riječ o broju upisane djece u prvi razred po opštinama/gradovima, najviše djece upisano je u Banjoj Luci, 1.900 učenika, zatim slijedi Bijeljina sa 954 učenika, Prijedor sa 625 učenika i Doboj sa 588 učenika. Najmanje učenika, svega šest upisano je u Kalinoviku, a sedam u Driniću.

U školskoj 2016/2017. godini najviše prvačića biće u Osnovnoj školi «Branko Radičević» u Banjaluci (249 učenika), zatim u Osnovnoj školi «Sveti Sava» u Zvorniku (179 učenika) i Osnovnoj školi «Vuk Karadžić» u Bijeljini (169 učenika). Najmanje učenika upisano je u osnovnim školama: «Josif Pančić» Kozica-Oštra Luka (jedan učenik), «Petar Škundrić» Budimlić Japra-Oštra Luka (četiri učenika) i «Vuk Karadžić» Živinice-Kneževo (četiri učenika).

Prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, u prvi razred upisuju se djeca koja do 01. septembra tekuće godine navršavaju šest godina i koja su psihofizički sposobna za praćenje i savladavanje vaspitno-obrazovnog programa u školi.

Takođe, mogu da se upišu i djeca koja do kraja tekuće godine navršavaju šest godina, a za koju komisija utvrdi fizičku i psihičku zrelost. U prvi razred upisuju se i djeca koja imaju više od šest godina, a koja zbog bolesti ili drugih razloga nisu bila upisana u školu.

Nezavisne novine