rtrs-ambrozijaAmbroziji koja spada među najinvazivnije korove, pogoduju trenutni vremenski uslovi, praćeni obilnom vlagom i visokom temperaturom.

Ova korovska biljka buja na svim površinama i jedan je od najopasnijih alergena. Kao i u ostalim gradovima i opštinama i prijedorski poljoprivrednici i građani obavezni su da uklanjaju ambroziju i održavaju parcele i dvorišta, ili će im u protivnom, biti uručene kazne od 700 do 5.000 KM.

Ambrozija je na ove prostore donesena krajem 19. vijeka sa sjemenima iz Amerike. Sa njom se decenijama muče i prijedorski poljoprivrednici. Kažu da je ambrozije najagresivnija nakon žetve žitarica.

Mladen Stanković iz Rasavaca kaže da poljoprivrednici najčešće ambroziju kose, pa zatim pale, dok je neki zaoravaju u svoje parcele, nastojeći da je unište.

Ambrozija niče u proljeće, a cvjeta krajem ljeta. Smatra se da čak 10 odsto stanovništva ima neki vid alergije na polen ambrozije. Najčešće alergijske reakcije su alergijski rinitis i konjuktivitis, napadi kihanja do ozbiljnih problema sa disanjem. Ljekari savjetuju kako preventivno djelovati.

Danijela Petoš, specijalista porodične medicine Doma zdravlja Prijedor, savjetuje ljudima osjetljivim na polen ambrozije da izbjegavaju boravak na otvorenom u vrijeme kada je ima najviše, te da ako su bili vani da se odmah po povratku tuširaju i operu kosu.

– Ako osjetljive osobe imaju određenu terapiju potrebno je da je uzimaju sedam dana prije pojave alergije i da na taj način ublaže simptome – podsjetila je Danijela Petoš.

Inspekcijska služba Grada Prijedora od početka godine izvršila je više od 40 preventivnih kontrola. Rezultat je pokošenih 32 hektara zemljišta. One koji se ne pridržavaju propisa, očekuju novčane kazne.

Šef Odsjeka za inspekcijske poslove Grada Prijedora Naida Stegić kaže da su kazne za pravna lica 5.000 KM, za odgovorna lica 1.500 i za fizička lica 700 maraka. Podsjeća, da kazne nisu male, te da bi vlasnici i korisnici parcela trebali da uklone ambroziju da se ne izlažu ovolikim troškovima.

U cilju uklanjanja ambrozije i sprečavanja zdravstvenih tegoba, preporučuje se redovno održavanje parcela agrotehničkim, mehaničkim i hemijskim mjerama.

RTRS