rtrs-rzr ljubija-kupacKo će biti kupac prijedorskog Rudnika željezne rude Ljubija, znaće se poslije oktobarskih lokalnih izbora, poručio je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić koji je prisustvovao konstitutivnoj sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje stogodišnjice rudarstva u Prijedoru.

Ministar Petar Đokić ponovio je da su dva zainteresovana kupca Arselor mital i kompanija Izraeli investment grup Vladi Srpske predali nove, poboljšane ponude za kupovinu 64,9 odsto akcija državnog kapitala u RŽR-u Ljubija”. Naglasio je da je Vladi Srpske izuzetno važno da aktivira nekadašnji privredni gigant, ali da će konačnu riječ dati Narodna skupština Republike Srpske nakon ljetne pauze.

Zainteresovani kupci RŽR-a Ljubija ostali su isti, a Vladi Srpske dostavili su značajno poboljšane ponude. Ministar Petar Đokić poručio je da će biti spriječena svaka vrsta političke zloupotrebe i manipulacije ovog pitanja u predizbornoj kampanji.

– Poslije toga idu izbori i nije primjereno tu temu unositi u parlament, da ona bude predmet političke igre i manipulacije kao što su očito neki željeli da bude. Јa ću to spriječiti, ovo je pitanje od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku, od izuzetnog značaja za grad Prijedor i čitavu prijedorsku regiju i kao takvo će biti sa najvećom mogućom pažnjom razmatrano i spriječiću svaki oblik zloupotrebe i manipulacije – rekao je Đokić.

Direktor Rudnika Ljubija Stanko Vujković kaže da će slijediti odluke većinskog vlasnika.

– Mi znamo ko nam je trenutno većinski vlasnik, mi ćemo se ponašati onako kako odluči naš većinski vlasnik. Nikakvih novih informacija nemamo. Ono što vi znate, to znamo i mi – kaže Vujković.

Zbog medijskih manipulacija, kako navodi, saopštenjem se oglasio i gradonačelnik Prijedora, Marko Pavić. Poručuje, ni on ni DNS neće ništa učiniti na štetu građana, a o ishodu prodaje ne želi govoriti dok Vlada Srpske ne donese odluku. Nova ponuda Mitala obradovala je njihove radnike koji se mjesecima zalažu da RŽR kupi ova kompanija.

– Nadam se da će ministar i Vlada uvažiti sve naše argumente, da bi Mitalu dali da nastavi da radi ovdje na ovim prostorima – kaže Milanko Stojnić, predjsednik Sindikalne organizacije rudnika Arselor Mital.

Ove godine obilježava se i jubilej – stotinu godina prijedorskog rudarstva.

– Mi ćemo u okviru rekonstrukcije ulice Vuka Karadžića i trga ispred sadašnje Tržnice pokušati jedan plato urediti i na tom platou da se postavi skulptura koja bi obilježavala rudarenje na ovim područjima – rekla je Ljiljana Babić, načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Prijedora.

U okviru obilježavanja jubileja, između ostalog, biće izrađeni monografija i dokumentarni film. U RŽR-u Ljubija trenutno se bave proizvodnjom šampinjona i bio mase, a u pripremi je i projekat proizvodnje jezerskog šarana u Tomašici.

RTRS