slavjanska gornica (2)Na malom gradskom trgu u Prijedoru danas je otvorena prodajna izložba ručnih radova osam ruskim umjetnika pod nazivom “Slavjanska gornica” u organizaciji udruženja građana srpsko-ruska zajednica “Zavet” iz Sankt Peterburga i Bijeljine.

Predsjednik Udruženja građana srpsko-ruska zajednica “Zavet” iz Sankt Peterburga Irina Astapenkova ističe da ovo udruženje radi u Republici Srpskoj oko sedam godina, da udruženje postoji i u Srbiji, a u Rusiji u gradovima Moskva i Sankt Peterburg.

“Već nekoliko godina imamo intenzivnu aktivnost u Republici Srpskoj i Peterburgu, a naš kulturni projekat `Slavjanska gornica` napravili smo sa Udruženjem umjetnika Sankt Peterburga”, navela je Astapenkova.

slavjanska gornica (1)Ona je dodala da je cilj ovog projekta učvršćivanje socijalnih i kulturnih veza između dva bratska naroda.

“Ovdje je osam autora koji predstavljaju ručne radove i svaki umjetnik ima svoju univerzalnu tehniku i dizajn kojom izrađuje predmete, uglavnom od lipovog drveta”, rekla je Astapenkova.

Ona je potvrdila da će u prijedorskoj galeriji večeras biti otvorena izložba slika “Na putu u hram” Vladimira Leontjeva koji je imao više izložbi do sada i to u Višegradu, Bijeljini, Banjaluci, a nakon Prijedora ide u Kozarsku Dubicu i Novi Grad, odakle se vraćaju za Rusiju.

“Ovdje smo mjesec dana i oduševljeni smo posjetom. U svakom gradu ima dosta interesovanja i izražavamo svoju ljubav za naše prijatelje u Republici Srpskoj”, kazala je Astapenkova.

slavjanska gornica (3)Sajam će u Prijedoru trajati do 20. jula, u ponudi će biti predmeti umjetničke i domaće radinosti naroda Rusije – matrjoške, kovčezi, predmeti interijera, suveniri od brezove kore i lana te dizajnerski nakit, a proizvodi su rađeni tradicionalnim tehnikama starih ruskih zanata.

Ovu prodajnu izložbu rukotvorina je, osim gradske uprave u Prijedoru, podržali Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i Ambasada Rusije u BiH, a u Peterburgu ima podršku gradske administracije i Ministarstva kulture Rusije.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

slavjanska gornica (4) slavjanska gornica (5) slavjanska gornica (6) slavjanska gornica (7) slavjanska gornica (8)