folklorna smotra rasavci 2016 (1)U organizaciji Folklorne sekcije “Rasavci“, 16. jula 2016. godine, održana je Druga smotra folklornog stvaralaštva “Zaigrajmo, zapjevajmo, običaje sačuvajmo”.

U cjelovečernjem programu, koji je, zbog lošeg vremena umjesto na terenu kod škole, održan u sali parohijskog doma, crkve Vazneselja Gospodnjeg u Rasavcima, učestvovala su Kulturno-umjetnička društva: “Rogolji” iz Gradiške, „Đerdan“ iz Trna, “Saničani”, “Omarska”, “Milan Egić” Brezičani – Područna sekcija Donja Dragotinja, “Oštra Luka”, Folklorna sekcija „Orlovača“, Etno grupa „Vile Petrova“ i domaćin Folklorna sekcija “Rasavci”.

Otvarajuću Drugu smotru folkornog stvaralaštva u Rasavcima, u ime grada Prijedora, pokrovitelja manifestacije, brojnim posjetiocima obratio se zamjenik gradonačelnika Milenko Đaković, koji je istakao veliki značaj ove manifestacije na očuvanju narodne tradicije i običaja.

folklorna smotra rasavci 2016 (2)-Pored njegovanja kulturnu baštine, ovo je prilika da mladi kulturni stvaraoci, koji tokom godine vrijedno rade, predstave ono što su naučili i na najljepši način promovišu svoja društva i mjesta iz kojih dolaze – istakao je Đaković.

Među brojnim posjetiocima manifestacije bio je načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar, paroh oštrolučki protojerej stavrofor Petar Milovac, šef Odsjeka za mjesne zajednice grada Prijedora Rade Aleksić i koordinator za mjesne zajednice Milan Rokvić.

Borislav Stanković, predsjednik Savjeta MZ Rasavci, zahvalio je učesnicima manifestacije koji su, i pored lošeg vremena, došli u Rasavce i svojim nastupom uveličali Drugu smotru folklornog stvaralaštva.

folklorna smotra rasavci 2016 (3)Stanković se zahvalio gradu Prijedoru pokrovitelju manifestacije kao i sponzorima koji su prepoznali značaj manifestacije, na kojoj je nastupilo je više od 200 mladih folkloraša ovog dijela RS, a to su : kompanija ArcelorMittal Prijedor, preduzeća ”Rudprom” Prijedor i “Nuti due” Rasavci, Nacionalni park “Kozara” i STR “Stana” iz Rasavaca.

U organizaciji Druge smotre folklornog stvaralaštva posebno su se istakli: Dajana Babić, Nevena Milunić, Marijana Mršić, Bojan Davidović i Slaviša Kaljević, članovi Folklorne sekcije “Rasavci”, domaćini manifestacije, koja će naredne godine postati tradicionalna.

Tekst i foto – Saša Goronja

folklorna smotra rasavci 2016 (4) folklorna smotra rasavci 2016 (5) folklorna smotra rasavci 2016 (6)