srna-ministar bogdanic-posjeta prijedor (1)Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić najavio je danas da bi do kraja godine prijedorski dom zdravlja trebalo da dobije ambulantu porodične medicine u Tukovima, a ovdašnja bolnica toplu vezu između centralnog objekta i zgrade psihijatrije.

“Pokušaćemo da za iduću godinu stavimo u plan nabavku magnetne rezonance /za prijedorsku bolnicu/ tako da građani ne bi išli iz Prijedora u Banjaluku za ovu dijagnostičku uslugu”, rekao je Bogdanić novinarima u Omarskoj.

On se danas u Prijedoru sastao sa gradonačelnikom Prijedora Markom Pavićem i sa direktorima ovdašnjih doma zdravlja i bolnice Slavicom Popović i Mirkom Soviljem, a u Omarskoj su obišli radove na dogradnji ambulante čija je ukupna vrijednost 315.442 KM, a u čijem finansiranju učestvuje Vlada sa 70 odsto, a grad Prijedor sa 30 odsto.

srna-ministar bogdanic-posjeta prijedor (2)“Što se tiče nabavke sanitetskih vozila, to jeste problem svih domova zdravlja i u narednom periodu ćemo tražiti rješenje možda kroz centralnu nabavku”, naveo je Bogdanić.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da građani Prijedora mogu biti zadovoljni zdravstvenom zaštitom jer se i dom zdravlja i bolnica trude da daju svoj maksimum u pružanju usluga.

“Našli smo zajednički jezik i dogovorili sa ministrom kako ćemo probleme koje trenutno imamo rješavati. Ja sam zadovoljan onim što smo dogovorili i mi ćemo iz lokalne zajednice insistirati da se to što prije i realizuje”, dodao je Pavić.

Direktor Doma zdravlja Prijedor Slavica Popović rekla je da Omarska već godinama ima obezbijeđenu zdravstvenu zaštitu 24 časa na dan na način da timovi porodične medicine pružaju zdravstvene usluge u toku dana u dvije smjene, a da je noć pokrivena dežurstvima.

srna-ministar bogdanic-posjeta prijedor (5)“Laboratorija će se preseliti u rekonstruisani objekat. Opremićemo je novim biohemijskim aparatom koji nam nedostaje uz hematološki aparat tako da će većina usluga moći da se obezbijedi ovdje i stanovništvo neće morati putovati u Prijedor”, navela je Popovićeva, dodajući da je rok za završetak ambulante u Omarskoj kraj septembra, ali da će radovi, nastave li se ovom dinamikom, biti okončani i prije roka.

Direktorima bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor Mirko Sovilj rekao je da su sada za ovu ustanovu sasvim izvjesne nabavka magnetne rezonance, vrijednosti od milion i po maraka, i izgradnja tople veze između centralne zgrade i psihijatrije sa aneksom i liftovima, vrijedna 580.000 KM.

“To će za naše funkcionisanje značiti puno. Mi ćemo time kompletirati dijagnostiku odnosno ono što nam u ovom momentu nedostaje. Kadrovski mi smo spremni za proširenje dijagnostike, tako da čim dobijemo magnetnu rezonancu ona će već narednog dana biti u funkciji”, rekao je Sovilj.

On je podsjetio da u posljednjih desetak godina nije bilo ulaganja u infrastrukturu i objekte bolnice, a da će se izgradnjom tople veze između dvaju objekata u potpuno isti položaj staviti pacijenti koji budu primljeni u jedan ili u drugi objekat.

SRNA

srna-ministar bogdanic-posjeta prijedor (3) srna-ministar bogdanic-posjeta prijedor (4)