srna-cjbpd-apel gradjanimaZamjenik načelnika Centra javne bezbjednosti Prijedor Stevo Tomčić izjavio je danas da je u planskim aktivnostima ovog centra akcenat na prevenciji incidenata koji su desili prošlog ljeta u Prijedoru, a koji su stavljani u razne kontekste.

“Apelovao bih na naše građane, kako ove koji u kontinuitetu rade i borave na području za koje smo operativno zaduženi, tako i na one koji na našim prostorima koriste godišnje odmore, da se suzdrže negativnog ponašanja i na taj način daju svoj doprinos trenutno dobrom stanju bezbjednosti“, rekao je Tomčić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je ocijenio da je stanje bezbjednosti dobro i stabilno i da će CJB Prijedor nastojati da do kraja godine ga održi takvim ili poboljša.

“Za prvih šest mjeseci zabilježeno je 521 krivično djelo ili za 29 djela odnosno šest odsto više nego lani u istom periodu. Povećanje je isključivo iz oblasti neovlaštenog korištenja električne energije gdje je zabilježeno 75 krivičnih djela”, pojasnio je Tomčić.

On je naglasio da je povećana i rasvijetljenost krivičnih djela sa 64 odsto lani na sadašnjih 68,1 odsto kad je u pitanju nepoznati počinilac i sa 81 odsto na 83 odsto kad je u pitanju ukupna rasvijetljenost.

U oblasti opojnih droga evidentirana su 23 krivična djela. Ukupno je izvršeno 35 oduzimanja, i to 2,89 grama amfetamina, 130 grama marihuane, 19 grama heroina, 23 stabljike marihuane, četiri grama sjemenki marihuane i 23 komada sjemenki marihuane.

Evidentirano je 38 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, što je za devet odsto više nego u istom periodu pršle godine. Materijalna šteta i protivpravna imovinska korist od po dva i po miliona maraka za oko 150 odsto su veće nego lani.

U osam krivičnih djela po Krivičnom zakonu BiH oduzeto je 133 kilograma rezanog duvana i 1.770 kutija raznih vrsta cigareta.

Zabilježena su 302 prekršaja javnog reda i mira ili za 13,7 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine.

U oblasti saobraćaja evidentirano je 11.951 prekršaja. Na području Centra dogodilo se 380 saobraćajnih nezgoda ili za 2,8 odsto manje nego u uporednom periodu. Evidentirane su tri saobraćajne nezgode sa šest smrtno stradalih lica, gdje su četiri lica smrtno stradala u jednoj saobraćajnoj nezgodi na pružnom prelazu “trinaesta”. Lani se u istom periodu dogodilo šest saobraćajnih nezgoda sa šest smrtno stradalih lica.

SRNA