sud bih (1)Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedokinje Tužilaštva BiH su izjavile da su na ulici vidjele kako optuženi Dragoja Zmijanjac puca u komšiju Halila Dedića.

Dijana Brkić je u ljeto 1992. godine živjela u Prijedoru, u porodičnoj kući. Kazala je da joj je Halil Dedić bio komšija.

Ona se prisjetila kako je s kćerkom u ljeto 1992. godine na ulici vidjela Zmijanjca kako druge komšije pita za Halila Dedića. Kada su mu rekli da je u kući, optuženi je ušao u njegovo dvorište.

“Kada sam se okrenula, vidjela sam da izvodi Halila iz dvorišta. Zmijanjac mu je pucao u leđa i Halil je pao. Pucao je iz puške više puta. Sjećam se da mu je s leđa pucao između plećki i Halil je pao na koljena. Pucao mu je u glavu i on je pao”, ispričala je Brkić, koja je svjedočila iz Chicaga (Sjedinjene Američke Države) putem videolinka.

sud bih (3)Nakon tog događaja, kako je kazala, pobjegla je u kuću komšija i, kada se vraćala, vidjela je Dedićevo tijelo na trotoaru prekoputa njegove kuće.

Brkić je rekla da je poznavala optuženog Zmijanjca jer je s njenim bratom igrao fudbal.

Zmijanjac je optužen da je 24. jula 1992. iz kuće izveo Halila Dedića i ubio ga iz automatske puške. Prema optužnici, jedno lice je dotrčalo do optuženog i pitalo ga zašto im je ubio komšiju, a Zmijanjac je odgovorio: “Sve Turke treba pobiti.”

Kako je navedeno u optužnici, Zmijanjac je 27. jula otišao do kuće u koju se sakrio sin ubijenog Halid Dedić, i prijetio njegovoj porodici i Mileni Kragulj.

sud bih (2)Svjedokinja Emira Žerić je rekla da je poznavala Halila Dedića te da se sjeća dana kada je ubijen.

“Halil je ubijen. To znam zato što smo mama i ja išle ulicom i gospodin Zmijanjac je naišao i pitao komšije je li mu komšija Halil kod kuće. Izveo ga je iz kuće i ubio ga ispred nas, s leđa. Zmijanjac je bio u vojničkoj uniformi. Imao je automatsku pušku (…) Pucao mu je u glavu i leđa, i Halil je pao na cestu, udario glavom od beton i krv je tekla prema kanalizaciji”, opisala je Žerić, koja je tada imala 11 godina.

Svjedokinja je s majkom nakon toga pobjegla kod komšija, a kada su se vraćale kući, vidjele su Dedićevo tijelo na trotoaru.

Suđenje će se nastaviti 22. augusta.

BIRN