galerija 96-izlozba grafika-dzez koncert (1)U “Galeriji 96” u Prijedoru večeras je otvorena izložba grafika dvanaest studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci i Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju.

Direktor Galerije Tihomir Ilijašević istakao je da je riječ o izuzetnoj izložbi darovitih studenata grafika sa ove dvije akademije.

“Do sada smo u ovom prostoru imali prilike da vidimo grafike studenata banjalučke akademije, a sada imamo mogućnost da napravimo paralelu između dvije škole profesora i dva različita rukopisa grafike. Ovo će od sada postati tradicija da zajedno izlažu”, rekao je Ilijašević.

galerija 96-izlozba grafika-dzez koncert (2)On je dodao da radovi kvalitetom i zrelošću premašuju njihove godine i godine učenja i da se nada da će dogodine biti mogućnosti da se najbolji studenti grafike sa ovih akademija i nagrade.

Prijedorčani će oko 25 izloženih grafika tri studenta iz Trebinja i devet iz Banjaluke moći da vide do 8. avgusta.

Viši asistent na Akademiji umjetnosti u Banjaluci na predmetu grafika Milan Krajinović rekao je da je ovo značajna izložba i susret studenata sa različitih akademija, ne toliko da bi se poredili, već da komuniciraju.

“Tu smo zajedno na jednom prostoru, a zapravo jako malo se susrećemo i ne znamo mnogo jedni o drugima i ovo je odlično mjesto za to”, istakao je Krajinović.

galerija 96-izlozba grafika-dzez koncert (3)Nakon otvaranja izložbe ispred galerije je održan koncert beogradskih džez muzičara pod nazivom “Četiri dive i pijanista i kontrabasista”.

Na koncertu su nastupile Jelena Jovović, Katarina Kaćunković, Irena Blagojević i Bobana Đorđević, koje su nedavno otvorile Beogradski džez festival.

Klavir je svirao Aleksandar Grujić, a kontrabas Peđa Kovačević iz Banjaluke.

Ova svečanost u slavu ljepote likovne i muzičke umjetnosti dio je programa “LJeto u Prijedoru”. U okviru ovog programa u LJetnoj bašti večeras je prikazan njemački film “Roditelji”, drugi film u Sedmici njemačkog filma koja na otvorenom traje do 11. jula.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

galerija 96-izlozba grafika-dzez koncert (4) galerija 96-izlozba grafika-dzez koncert (5) galerija 96-izlozba grafika-dzez koncert (6) galerija 96-izlozba grafika-dzez koncert (7)