bobana djordjevic-dzez koncert najava (1)Vokalna džez solistkinja Bobana Đorđević će sutra po prvi put održati koncert u Prijedoru zajedno sa koleginicama Jelenom Jovović, Katarinom Kačunković i Irenom Blagojević u pratnji benda kojeg čine Aleksandar Grujić i Predrag Kovačević Peđa.

O džezu, o nastupu u Prijedoru, o sceni, Bobana je imala dosta toga za reći.

Za one koji ne znaju, ko je Bobana Đorđević?

– Vokalna džez solistkinja. To nije bio logičan sled okolnosti, budući da sam magistrirala Svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Mišljenja sam da se u životu sve dešava sa razlogom i da su talenat, ljubav prema džezu, veliki rad i istrajnost zaslužni što sam tu gde jesam na džez sceni. U Beogradu nastupam sa svojim bendom, koji čine eminentni džez muzičari – Aleksandar Grujić, Milan Pavković i Dušan Ivanišević. Povremeno pevam kao specijalna gošća Di luna bluz benda. Saznanje da osećam bluz na pravi način i da mogu da otpevam doooobar bluz – neprocenjivo!

bobana djordjevic-dzez koncert najava (2)Otkud odluka o gostovanju u Prijedoru?

– Na poziv Galerije 96, koja u svom programu, pored izložbenog prostora nudi Prijedorčanima i koncerte u džez i bluz maniru. U poslednjih nekoliko godina Galerija 96 je ugostila brojne muzičare iz regiona. Moje koleginice Jelena Jovović, Katarina Kačunković, Irena Blagojevic i ja smo se veoma rado odazvale pozivu. Na koncertu će nas, pored pijaniste Aleksandra Grujića, pratiti i basista, Predrag Kovačević Peđa.

Šta ljubitelji jazza mogu da očekuju 8. jula?

– Kvalitetnu i dobru džez muziku. Razmenu dobre energije i kreativnih ideja. Mi smo na probama svakako spremile set-listu, ali se nadamo i spontanoj improvizaciji na koncertu. To i jeste suština džeza.

Mislite li da je jazz marginalizovan u današnje vrijeme?

– Uvek treba imati na umu da džez nikada nije bio mainstream i da je publika oduvek bila odabrana. Volela bih da mogu da kažem suprotno, ali džez nije nimalo popularna muzika u Srbiji. Umetnost i kulturu bi trebalo više promovisati i tu je na medijima najveća odgovornost. U tom smislu, džez scena Srbije jeste na margini, jer jedino festivali privlače pažnju medija, pa time i šire džezerske publike. Najiskrenije se nadam nekim boljim “kulturnijim” vremenima.

Kako izgleda beogradska jazz i blues scena, s obzirom da ste nedavno dočekali ljeto u Jazz Bašti?

– Beograd je veliki grad i ima veoma kvalitetnu i raznovrsnu i jazz i blues scenu. Sa druge strane, pravih džez klubova je zaista malo, a samim tim je sve manje prilika da veliki broj muzičara nastupa. Ja sam lično veliki optimista i verujem da svaki umetnik koji radi na sebi i napreduje nađe svoje mesto pod suncem. Veoma sam ponosna što smo Jelena Jovović i ja uradile zajednički projekat Duetisanje, koji smo prvi put izvele baš povodom Svetskog dana muzike u Jazz Bašti. Naš interaktivni džez duo će tek imati svoje premijere.

Da li je jazz život ili je život jazz?

– Ako pođem od toga da je džez sloboda, improvizacija i kreacija, moj život jeste nalik džezu. Sa druge strane, džez je iznad svega veština, a ona je, čini mi se, u današnje vreme, neophodna da biste živeli život entuzijaste i ostali “svoji”. Ukratko, džez je umeće življenja.

Poruka svima koji se još uvijek dvoume da dođu u Galeriju 96?

– Muzika pre svega i iznad svega. Stoga, nema dvoumljenja. Ja se lično veoma radujem što ću posetiti i doživeti Prijedor.

Srpskacafe.com