glas-zapaljen bmw-zagrebBoris Pajić (36) iz Prijedora i Branko Brajković (28) iz Bugojna uhapšeni su u Zagrebu zbog sumnje da su polupali i zapalili skupocjeni automobil BMW 5 u tom gradu.

Pajić je odranije poznat policiji zbog raznih krivičnih djela i više puta je osuđivan.

Policiju je o paljevini automobila obavijestio bivši direktor policije Hrvatske Marijan Benko. On je sa prozora gledao kako napadači čekićem razbijaju staklo na automobilu, poslije čega su unutrašnjost posuli benzinom i zapalili ga. Potom je Pajić u automobil ispalio još nekoliko hitaca iz pištolja.

Benko je o tome obavijestio policiju koja je krenula u potjeru za njima. Osim toga, policija je dobila dojavu od više osoba da je zapaljen automobil, kao i da nepoznate osobe bježe automobilom “golf”. Poslije pola časa potjere osumnjičeni su uhapšeni na Slavonskoj aveniji i prilikom pretresa policija je kod njih pronašla pištolj, koji je poslat na vještačenje.

Daljim provjerama utvrđeno je da “golf” pripada Eugenu Vajsu, vlasniku kafića “Džet-set” u Zagrebu, a utvrđeno je da on nema veze sa paljevinom. Prije nekoliko sedmica Vajs je iznajmio “golf” Pajiću i Brajkoviću i nije znao šta oni planiraju.

Poslije hapšenja pritisnuti dokazima obojica osumnjičenih priznali su policiji da su plaćeni da zapale automobil BMW kako bi poslali vlasniku poruku da neriješeni imovinsko-pravni odnosi ne padaju u zaborav.

Prema nezvaničnim informacijama, Pajić je ranije iznajmio vozilo i otišao u Knin gdje je pokupio Brajkovića i dovezao ga u Zagreb. Oni su sedam dana snimali teren da bi utvrdili gdje je automobil parkiran i čekali da ga vlasnik ostavi, pa da ga zapale i tako mu pošalju poruku. Međutim, vlasnik se nalazi na odmoru na Pagu, a vozilo su koristili njegov brat i otac. Oni su odlučili da više ne čekaju i u ponedjeljak uveče su ga zapalili.

Vlasnik automobila (19) tvrdi da ne zna zbog čega je zapaljeno njegovo vozilo, a policija pretpostavlja da je riječ o ranijim dugovima, zbog čega su angažovani Pajić i Brajković.
Pajić je poznat policiji u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji. U Hrvatskoj je do sada počinio desetak krivičnih djela, od imovinskih delikata, nasilničkog ponašanja i nanošenja teških povreda do prevara.

On je u BiH dovođen u vezu sa ubistvom radnika benzinske pumpe Marka Peraka, kao i sa pljačkom poslovnice Privredne banke u Glamoču 2006. godine. Odslužio je više zatvorskih kazni, među kojima je i ona od tri i po godine na koju je osuđen zbog više razbojništava i krađa na području Livna i Tomislavgrada. On je 2007. godine, prilikom privođenja iz zatvora u Zenici na ispitivanje u policijsku stanicu, iskoristio nepažnju policajaca i pobjegao.

Pilom na ljubavnicu

Branko Brajković je takođe poznat policiji po raznim krivičnim djelima.

On je tokom 2008. godine motornom pilom nasrnuo na maloljetnicu jer mu nije uzvratila ljubav. Djevojka je tom prilikom zadobila lakše posjekotine. Osim toga, u dosijeu ima još dvadesetak krivičnih djela, većinom krađa.

Glas Srpske